Τετάρτη

Μπιρμπίτα TΕΛΟΣ, φεύγουν οι τσιγγάνοι

Μέσα σε λίγα χρόνια από την κατασκευή τους, μόνο τα 24 από τα 66 συνολικά σπιτάκια του καταυλισμού τσιγγάνων της Μπιρμπίτας εξακολουθούν να κατοικούνται. Πολλές οικογένειες φεύγουν και φτιάχνουν νέους παράνομους καταυλισμούς. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στον καταυλισμό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.


Για το θέμα της Μπιρμπίτας ο κ. Μαλαπάνης συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και δρομολόγησαν κάποιες πρώτες στοιχειώδεις παρεμβάσεις που θα κάνει ο δήμος. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Καλαμάτας ασχολείται με τον καταυλισμό της Μπιρμπίτας. Στη συνάντηση παρέστησαν η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Μαρία Οικονομάκου και οι διευθυντές Υγείας (της Περιφερειακής Ενότητας) Κατερίνα Σπέντζουρα και Πρόνοιας (του δήμου) Στέφανος Στεφανόπουλος.

«Εχουν μειωθεί πολύ οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Οι φθορές

είναι εξαιρετικά εκτεταμένες και στα σπιτάκια και σε κοινόχρηστους χώρους», παρατήρησε ο κ. Μαλαπάνης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ρεύμα από το χειμώνα, καθώς έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ λόγω οφειλής. Τώρα εξετάζουμε μήπως το εξοφλήσουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως «η Περιφερειακή Ενότητα δεν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί, δεν μπορεί να ασχοληθεί νόμιμα και να πραγματοποιήσει δαπάνες. Είναι αρμοδιότητα του δήμου» και σημείωσε για τη συνάντηση με το δήμαρχο: «Αποφασίσαμε ο δήμος να κάνει άμεσα επεμβάσεις, να καθαρίσει το χώρο και να ανοίξει ένα χαντάκι για να φεύγουν τα νερά που λιμνάζουν και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα».

Ο κ. Μαλαπάνης εκτίμησε ότι ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος εγκατάστασης τσιγγάνων που βρίσκονται σε χώρους της πόλης της Καλαμάτας.

Ανέφερε ότι θα γίνει «νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα για ριζικότερη λύση, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης είτε κάποιου προγράμματος» κι επεσήμανε πως «τα έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν από ένα φορέα, χρειάζεται κρατική παρουσία και καθημερινή παρουσία ανθρώπων. Είμαστε σε αναζήτηση λύσης. Εχουμε ιερή υποχρέωση να υποστηρίξουμε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν και να μην πάνε χαμένα».

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος έθεσε το θέμα της κατασκήνωσης τσιγγάνων στην όχθη του ποταμού Αρι, «όπου πρέπει να μεριμνήσουμε για τη διοικητική αποβολή».


Είπε ότι ο δήμος είναι σε μια διαδικασία απομάκρυνσης, διοικητικής αποβολής των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας και παρατήρησε πως «δημιουργούνται οι συνθήκες να πάνε εκεί. Δεν είναι απόλυτα απαξιωμένες οι υποδομές».

Σύμφωνα με τον έλεγχο των υπηρεσιών στην Μπιρμπίτα, 24 σπιτάκια είναι κατοικήσιμα, 4 έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, 1 σε κατάστημα, 2 είναι σφραγισμένα και 35 παρατημένα με φθορές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ !
ΟΙ ΜΠΑΛΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ, ΣΙΓΟΥΡΟΙ ; ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου