Δευτέρα

Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας με πρόταση βόμβα για Διευρωπαική συνεργασία!

ΜΕ υποσχέσεις… από τους πολιτικούς του Νομού και με ευχολόγια για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ξεκίνησε η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στα Φιλιατρά αλλά το κύριο μέρος της εκδήλωσης προκάλεσε η πρωτοποριακή πρόταση του Παρασκευόπουλου για Διευρωπαϊκή συνεργασία.

Πιο αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαλαπάνης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της περιοχής με στόχο την βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας θεωρώντας ότι σηματοδοτούν την αχτίδα φωτός για την ανάπτυξη με καλύτερες τιμές και άριστη ποιότητα. Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου είπε ότι η "η αντίληψη της περιφέρειας είναι ένας ξεκάθαρος λόγος σε δύσκολες στιγμές με την δέσμευση ότι οι θεσμοί όπως είναι οι ημερίδες για το καρπούζι αλλά και δράσεις τα αγροτικά προϊόντα θα στηρίζει τέτοιες προσπάθειες για να αποδείξουμε ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε πολλά". Από την οργανωτική επιτροπή η κα Παντελάκη μίλησε για την ενεργή στήριξη του Δήμου και την ενότητα Φιλιατρών στην εκδήλωση. Μίλησε για την προώθηση του λογότυπο του καρπουζιού με τον Τάκη Καρπουζάκη που προωθείται στις αγορές.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας προβληματισμένος εξήγησε ότι "κύρια προτεραιότητά μας είναι η ποιότητα όπως την είδαν οι επισκέπτες μας από την Ισπανία και γευθήκαμε άριστο καρπούζι απο την Τριφυλιακή γη που πλέον έχει ευλογηθεί για να βγάλει άριστα προϊόντα με πλούσια εδάφη" για να προσθέσει ότι "ο Δήμος θα είναι παρών στη στήριξη των παραγωγών και των υπηρεσιών που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή αλλά καλύτερα θα ήταν να είχαμε πολιτικές που δεν έβαζαν στο Προκρούστη της οικονομίας υπηρεσίες ή αγαθά όπως σχολεία, ΙΚΑ, ΔΟΥ, Νοσοκομείο που αόριστα ακούγεται εκτιμώντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι φραγή στην ανάπτυξη του τόπου καθώς δεν νοείται Δήμος Τριφυλίας απογυμνωμένος απο υπηρεσίες" αναλύοντας τη μεγάλη συνεδρίαση του Δ.Σ. για την Τετάρτη κόντρα στην αποψίλωση των υπηρεσιών.
Ο εμπορικός διευθυντής κ .Γκιμένεζ της Συνεταιριστικής οργάνωσης της Ισπανίας που εδρεύει ωστόσο σε Πολωνικό έδαφος εστίασε στην πρακτική εμπορίας του καρπουζιού με κύριο στόχο την στήριξη του brand name με τίτλο 'Bouqet' περιλαμβάνοντας κολεκτίβες 80 συνεταιρισμών στην μεσογειακή χερσόνησο, ενώ ανέλυσε την μαρκετίστικη στρατηγική που ανέπτυξε ο Οργανισμός για την προώθηση του άσπερμου καρπουζιού το όποιο γνωρίζει ο Ευρωπαίος καταναλωτής δημιουργώντας ένα πλαίσιο συσκευασίας, τυποποίησης, ποιοτικής παραγωγής και διαλογής αλλά και προώθησης του προϊόντος, καθώς ήδη εξάγονται 103.000 τόνοι καρπουζιού πλέον σε χώρες της Ε.Ε. Επίσης αναλύθηκαν οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος καθώς και οι εμπορικές συμφωνίες που ακολούθησαν.
Αμέσως μετά ο κ. Πάμπλο Μόρα αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προϊόντος με νέα τεχνολογικά μέσα, στην γραμμική παραγωγή καρπουζιού μέσα από επιστημονικά πειράματα αλλά και στα οφέλη που προέκυψαν από την συνολική παραγωγή με στοιχεία προβολής και προώθησης.
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος στο τέλος εκτίμησε ότι η χώρα μας εκτός από το πρώιμο καρπούζι που παράγεται στη Τριφυλία με 45.000 τόννους αλλά επισήμανε ότι συνολικά παράγονται περίπου 800.000 τόνοι σε όλη την Ελλάδα κάνοντας τον τόπο μας τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σε όλες τις αγορές, εκτιμώντας ότι οι Ισπανοί ακλούθησαν αρκετές Ελληνικές τεχνικές και μας αντέγραψαν αλλά δεν έχουμε ωστόσο brand name. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η τιμή του προϊόντος -έχει 30 λεπτά στην Ισπανία και αλλού- είναι ευνοϊκή αλλά στην Ευρώπη το όποιο κέρδος εξάγεται από πρακτικές τυποποίησης και εξαγωγικής δραστηριότητας του τυποποιημένου προϊόντος με ετικέτα. Ωστόσο έκανε μια μεγάλη πρόταση για να διασφαλιστεί η μελλοντική εξαγωγή ποιοτικού προϊόντος. Ρώτησε αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον Οργανισμό για Διευρωπαϊκή συνεργασία προώθησης του καρπουζιού Τριφυλίας. Οι παραγωγοί επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν σε νεώτερη συνάντηση αλλά είδαν πολύ θετικά την πρόταση που εκτός από πρωτοποριακή είναι εφαρμόσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου