Κυριακή

Συνέβησαν και αυτά στην Μεσσηνία

Και φέτος την 9η Μαΐου κατά την γιορτή του Ναού του Αγίου Νικολάου του Νέου στην ομώνυμη παραλία της Μεσσήνης τελέστηκε μνημόσυνο του Μέγα Ευεργέτη της πόλης, Νικολάου Αθ. Χιώτη και της συζύγου του Μαρίας. Δεκάδες πιστοί, παρουσία της Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων των Στρατιωτικών αρχών τίμησαν τον φιλάνθρωπο της Μεσσήνης, ο οποίος στήριζε και μέχρι σήμερα, έστω όντας απών, στηρίζει αδύναμους οικονομικά κατοίκους της πόλης .
Την ευεργετική διάθεση του Νικολάου Αθ. Χιώτη τόνισε στο λόγο του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο Νικόλαος Χιώτης ήταν από τους πρώτους μεγαλέμπορος χάρτου στην Αθήνα της δεκαετίας του 1940 και πλέον, μεγαλούργησε μέσα από την εργατικότητα, την διορατικότητα και την εξυπνάδα που τον διέκρινε και δημιούργησε μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Κηφισιά και στο κέντρο της Αθήνας, την οποία στο τέλος της ζωής του δώρισε στην Μεσσήνη, καθότι δεν είχε την τύχη να αποκτήσει παιδιά. Στη ζωή του πορεύτηκε με μεγαλοψυχία, διάθεση για προσφορά και συμπαράσταση στον φτωχό συμπολίτη του. Το πιο σημαντικό όμως για την πόλη της Μεσσήνης είναι ότι εισέρχονται χρήματα από έσοδα εξ Αθηνών και καταλήγουν σε φτωχούς και άπορους κατοίκους της.
 Σε εκτέλεση της διαθήκης του και σεβόμενος την βούλησή του ο Δήμος Μεσσήνης προέβη σε δωρεάν λαχειοφόρο δώρων στους παρευρισκομένους , τα οποία αγοράστηκαν αποκλειστικά από καταστήματα της Μεσσήνης, τονώνοντας έτσι συμβολικά την τοπική οικονομία , όπως ο Νικόλαος Χιώτης επιθυμούσε.
Τον πρώτο λαχνό επέλεξε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα του κοινωνικού χαρακτήρα της βούλησης του διαθέτη, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που διανύουμε.



Παρέμβαση σε θέματα καθαριότητας και διαχείρισης των υδάτων ξεκίνησαν από χθες το πρωί συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ στην κατασκήνωση τσιγγάνων της Μπιρμπίτας. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι η κατάσταση ξέφυγε έπειτα από λανθασμένους χειρισμούς κατά την έναρξη λειτουργίας του χώρου και συνέχισε λέγοντας ότι από τα περίπου 70 σπίτια, κατοικούνται το πολύ 20.
Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε ο κ. Νίκας και με σκοπό τόσο τη βελτίωση των συνθηκών, όσο και την ομαλή ένταξη των τσιγγάνων θα επιδιωχθεί να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού ο Δήμος Καλαμάτας από μόνος του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει.
Σε εκκρεμότητα τέλος βρίσκεται η οφειλή της τάξεως των 150.000 ευρώ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (“κληρονομιά” από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας) που προέρχεται από ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού.




«Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα επιχειρήματα των κατοίκων», διαβεβαίωσε ο Γιάννης Καρνέσης, στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, για το παρασκευαστήριο ασφάλτου που σχεδιάζει ο "Μορέας" στην Καρυδιά και το οποίο έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση των κατοίκων της Μικρομάνης. Αντίδραση που εκφράστηκε με πολύ έντονο κι επιθετικό τρόπο χθες, από συγκεντρωμένους κατοίκους κατά την επίσκεψη του κ. Καρνέση και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη στην επίμαχη περιοχή, όπου δέχθηκαν φραστική επίθεση και απειλήθηκαν με προπηλακισμό, κυρίως ο κ. Μαλαπάνης.

Μετά από σύσκεψη που ακολούθησε στο Διοικητήριο, παρουσία κι εκπροσώπων της περιοχής, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου «να συνεκτιμήσει την αντίδραση των κατοίκων στην απόφαση που θα πάρει».

Ο κ. Μαλαπάνης παρατήρησε ότι «οι αντιδράσεις ξεπέρασαν τα εσκαμμένα» και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Καρνέση. Εκτίμησε πως η περιβαλλοντική ενόχληση στη Μικρομάνη και τις καλλιέργειες δεν πρόκειται να είναι υψηλή και δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις που είναι χρόνιες και από άλλους παράγοντες και από το παρασκευαστήριο.

Καλώντας τον κ. Καρνέση να συνεκτιμήσει την αντίδραση των κατοίκων στην απόφαση που θα πάρει, επεσήμανε ότι «δε θα ευδοκιμήσει η απόφαση, που θα συναντά καθολική αντίδραση».

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πως «δεν ελέγχουμε, αν εφαρμόζονται σωστά οι μελέτες» κι επέκρινε το "Μορέα" για «πρόσκαιρη περιβαλλοντική ενόχληση που έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Κάλεσε τον κ. Καρνέση «να ρίξετε μια ματιά στα περιβαλλοντικά θέματα» και σημείωσε: «Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, δεν έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος από και προς το λατομείο στον "Κοκκινόβραχο", έχουν επιβαρυνθεί και ο εθνικός και οι επαρχιακοί δρόμοι προς Μικρομάνη και Αμφεια. Να συστήσετε να αναβαθμίσουν το επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας».

Ο κ. Καρνέσης παρατήρησε ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις για το δρόμο του λατομείου και για τους άλλους δρόμους και ανέφερε ότι «θα δούμε πώς μπορούμε σε συναινετικό κλίμα και μεις να κάνουμε τη δουλειά μας και οι κάτοικοι να είναι ικανοποιημένοι». Σημείωσε ότι σεβάστηκαν το περιβάλλον κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έως τα Παραδείσια και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα κάνουν και στο Τσακώνα - Καλαμάτα.

Παραδέχθηκε ότι πρόσκαιρα υπάρχει όχληση, ενώ για την ανάγκη της δημιουργίας ενός δεύτερου παρασκευαστηρίου ασφάλτου μέσα στη Μεσσηνία, πιο κοντά στην Καλαμάτα, παρατήρησε πως πρέπει να είναι τέτοια η θέση του που θα εξασφαλίσει την ποιότητα της ασφάλτου. Ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με το παρασκευαστήριο στη Σκάλα, καθώς πέφτει η θερμοκρασία του ασφαλτομείγματος και υπάρχει πρόβλημα με την αντιολισθηρή στρώση.

Ο επιθεωρητής Περιβάλλοντος Γιάννης Σταματόπουλος που εργάζεται στο υπουργείο και βρέθηκε χθες στην Καρυδιά, είπε ότι είναι σύγχρονο παρασκευαστήριο κι έχει εξελιγμένα σακόφιλτρα. Εκτίμησε ότι η περιοχή «δεν κινδυνεύει από τη λειτουργία, αλλά από τη φόρτωση των αδρανών, από τις κινήσεις των οχημάτων» και ανέφερε πως αυτά που προτείνει η μελέτη κατά 90%, καλύπτουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις από την υπηρεσία και μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πάσχουμε στην εφαρμογή της μελέτης από πλευράς εταιρείας και υπηρεσίας. Αν συμφωνήσουν οι κάτοικοι, θα είμαστε υπέρ το δέον αυστηροί. Εχουμε επιβάλει πρόστιμα. Μπορούμε να περιορίσουμε τη σκόνη. Θα είναι αυξημένη η προσοχή μας. Δε θα διστάσουμε να διακόψουμε τη λειτουργία με το όποιο κόστος. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος».



ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ

Στην αυτοψία των κυρίων Καρνέση και Μαλαπάνη η αντίδραση των κατοίκων της Μικρομάνης ήταν έντονη και ίσα που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (Χάρης Κουτσουρόπουλος, Γιάννης Αναζίκος, Δημήτρης Φαββατάς, Γιάννης Σταματόπουλος) ξεκαθάρισαν πως η περιοχή δε δέχεται την εγκατάσταση του παρασκευαστηρίου με κανέναν τρόπο, γιατί θα καταστραφούν οι καλλιέργειες κυρίως της αγκινάρας και θα υποβαθμιστεί το χωριό και ευρύτερα η περιοχή (γη υψηλής παραγωγικότητας), που ήδη έχει επιβαρυνθεί από το αεροδρόμιο και τη ΒΙΠΕ. Ακόμα και στην πρόσκληση του κ. Καρνέση να πάνε στη Σκάλα να δουν πώς λειτουργεί εκεί το παρασκευαστήριο για να διαμορφώσουν άποψη, δεν το δέχθηκαν.

«Οι κάτοικοι δεν το θέλουν και ζητάνε από το υπουργείο να μη γίνει», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση. Δε δέχθηκαν ούτε τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, καθώς, όπως παρατηρούσαν μέχρι τώρα δεν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και «ο "Μορέας" είναι γερμανικός στρατός κατοχής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάποιος.

Ενταση δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωπος της περιοχής ζήτησε από τον κ. Καρνέση να είναι κρατικός υπάλληλος, υπονοώντας ότι εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Η αντίδραση του κ. Καρνέση ήταν έντονη.

Από τον πολύ κόσμο που ήταν μαζεμένος, κάποιοι ζήτησαν «να το πάτε αλλού, να το πάει ο Μαλαπάνης στο σπίτι του», ενώ υπήρξαν και απειλές: «Δε θα γίνει, επειδή το θέλει ο Μπόμπολας. Θα πέσουν κορμιά, θα έχουμε νεκρούς. Ή εμείς ή εσείς».

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρίστος Ριζάς είπε ότι θέλουν το έργο του αυτοκινητόδρομου, αλλά υπάρχει κίνδυνος για το εισόδημα της αγκινάρας και για την υποβάθμιση της περιοχής, που είναι γη υψηλής παραγωγικότητας. Υπερασπίστηκε τον κ. Καρνέση, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικός κρατικός λειτουργός, που έχει ασχοληθεί συστηματικά για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου.

Ο εκπρόσωπος του "Μορέα" Αλέξανδρος Γεωργόπουλος ενημέρωσε ότι το παρασκευαστήριο θα λειτουργήσει προσωρινά για 6 μήνες, αλλά δεν έπεισε τους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου