Δευτέρα

το υβριδικό Χ3 της Eurocopter

To υβριδικό πειραματικό ελικόπτερο της Eurocopter Χ3 και πραγματοποιώντας την τρίτη κατά σειρά δοκιμαστική του πτήση στις 12 Μαίου πέτυχε σταθερή πραγματική ταχύτητα αέρος 430 χ.α.ω και διατηρώντας την για αρκετά λεπτά της ώρας.

Στο Χ3 επέβαιναν ο δοκιμαστής πιλότος της εταιρείας Hervé Jammayrac και ο αρχιμηχανικός της εταιρείας Daniel Semioli. Ο Jammayrac μετά την ολοκλήρωση της πτήσης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι με την ευκολία που ο στόχος της συγκεκριμένης ταχύτητας επιτεύχθηκε επιδεικνύοντας παράλληλα το αεροσκάφος εξαιρετική σταθερότητα ακόμη και όταν ο αυτόματος πιλότος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας».
Το πρόγραμμα του Χ3 ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός αεροσκάφους το οποίο θα συνδυάζει το πλεονέκτημα της κάθετης απο/προσγείωσης ενός ελικοπτέρου και την ταχεία πτήση ενός αεροσκάφους με ταχύτητες πάνω 400 χ.α.ω Το Νοέμβριο το Χ3 πέτυχε ταχύτητα ίση 333 χ.α.ω με διατηρώντας μειωμένη ισχύ του κινητήρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στις δοκιμές με πλήρη ισχύ πετυχαίνοντας το στόχο των 400+ χ.α.ω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου