Παρασκευή

Τους πήραν τα κτήματα, χωρίς να τους πληρώσουν


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ΕυαγγελίαΑμμανατίδου – Πασχαλίδου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών κτημάτων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνας – Καλαμάτας: Επανερχόμαστε με δεύτερη ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών κτημάτων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνας – Καλαμάτας καθώς δεν έχει υπάρξει επίλυση του θέματος μέχρι σήμερα.
Σας επισημαίνουμε ότι στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας που γίνεται με σύμβαση παρα χώρησης από την εταιρεία Μορέας Α.Ε., εντός του Νομού Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής «Ιδιοκτητών Περιοχής Θουρίας – Σπερχογείας» κ. Στάθης Γεωργακίλας και οι ιδιοκτήτες των οποίων απαλλοτριώνονται τα κτήματά τους για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι.Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι:
1) Ενώ τα πρωτόδικα δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν τις τιμές μονάδος «επικειμένων» και γης, ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι αποζημιώσεις για τη γη που απαλλοτριώνεται, παρ’ ότι τα έργα προχωρούν κανονικά.
2) Στην απάντησή σας στις 5/1/2011 στην πρώτη ερώτηση που είχαμε καταθέσει (6722/25.11.2010), επικαλείσθε ότι εκκρεμούν 500 ενστάσεις ιδιοκτητών.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτή την απάντησή σας, είναι, γιατί δεν καταβάλλετε τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι λοιποί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποβάλλει ένσταση;
3) Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, η εταιρεία Μορέας Α.Ε. εκβιάζει τους ιδιοκτήτες να αποδεχθούν την αποζημίωση μόνο για τα «επικείμενα», ενώ έχουν εκδοθεί οι πρωτόδικες αποφάσεις καθορισμού μονάδος και για τη γη και τους απειλούν ότι αν δεν δεχθούν την αποζημίωση θα κατατεθούν τα χρήματα στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Βέβαια είναι γνωστό ότι η απειλή αυτή στερείται νομικής βάσης.
4) Επιπλέον, οι παρόδιοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει άρση της απόφασης για την αυτοαποζημίωση, αφού ο δρόμος είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος, συνεπώς δεν έχει καμία έννοια η συγκεκριμένη διάταξη.Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο 17 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η απαλλοτρίωση συντελείται όταν καταβληθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου πλήρης αποζημίωση, με βάση την τιμή μονάδος που έχει ορίσει το πρωτόδικο δικαστήριο;
Θα παρέμβετε στην εταιρεία Μορέας Α.Ε. να σταματήσει τις απειλές και τους εκβιασμούς στους ιδιοκτήτες; Σας επισημαίνουμε ότι στην πρώτη ερώτησή μας δεν απαντήσατε σε αυτό το ερώτημα.
Θα γίνει άρση της απόφασης για τις αυτοαποζημιώσεις;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου