Παρασκευή

Reuters: Βαγγέλης Μαρινάκης, ο μεγιστάνας που μπαίνει στην πολιτική με την ορμή του Ολυμπιακού

Reuters: Βαγγέλης Μαρινάκης, ο μεγιστάνας που μπαίνει στην πολιτική με την ορμή του Ολυμπιακού Είναι ο επιτυχημένος πρόεδρος της πιο δημοφιλούς ομάδας στην Ελλάδα, του Ολυμπιακού, έχει πανηγυρίσει πολλές νίκες μέσα στο γήπεδο, αλλά την προηγούμενη Κυριακή πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην πολιτική. Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο πολιτικό σκηνικό.
Με ένα εκτενές ρεπορτάζ–σκιαγράφημα του ανδρός, το Reuters αναφέρει στην κάθοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πεδίο της πολιτικής (σε τοπικό επίπεδο) και για την πρωτιά που κατήγαγε ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη στον πρώτο γύρο για τον Δήμο Πειραιά.
Οπως αναφέρει το άρθρο: «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια. Σπάνια οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμειγνύονται με την πολιτική, σε μια χώρα που οι επαφές ανάμεσα στην πολιτική και τους επιχειρηματίες διεξάγονται παρασκηνιακά. Οι πλοιοκτήτες συνήθως κρατούν ένα πολύ χαμηλό προφίλ, απολαμβάνουν ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά, αλλά τους έχει κάνει μη δημοφιλείς στον μέσο Έλληνα που βιώνει μια σκληρή οικονομική κρίση»
Η επιτυχία Μαρινάκη
Προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο, το Reuters καταγράφει τα δεδομένα: «Η επιτυχία του Βαγγέλη Μαρινάκη αντανακλά την απογοήτευση των Ελλήνων προς την ανυπόληπτη κατηγορία των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευσης. Ο 46χρονος εφοπλιστής υπόσχεται να αναζωογονήσει την πόλη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχειρηματικό δαιμόνιο που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κατακτά συνεχώς τίτλους τα τελευταία χρόνια».
Οι υποσχέσεις του πιάνουν τόπο στον Πειραιά, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την κρίση. Παρά το γεγονός ότι εκεί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών σε όλο τον κόσμο και είναι μια κεντρική πύλη εισόδου τουριστών.
Επίσης, σημειώνει το άρθρο, για το λιμάνι είναι μια εποχή αβεβαιότητας καθώς πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, παρά την αντίθεση του Μαρινάκη και των λοιπών εφοπλιστών.
Αποκρούει τις κατηγορίες
Οι επικριτές του λένε ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει μια νέα τάση των μεγιστάνων του πλούτου, που χρησιμοποιούν την πολιτική για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, ενώ κάποιοι άλλοι τον συγκρίνουν με τον Μπερλουσκόνι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως, αποκρούει όλες τις κατηγορίες.
«Αυτό είναι ένα νέο είδος φρούτου στην πολιτική μας και είναι πολύ επικίνδυνο » δηλώνει ο Πάνος Σκουρλέτης , εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, απλώς κόσμος του Πειραιά δηλώνει πως η παρουσία του Μαρινάκη δίνει την δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δοκιμάσουν κάτι εκτός πολιτικής.

Μια δουλειά για κάθε πολίτη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πρόεδρος της Capital Product Partners, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης και διαθέτει ένα στόλο από δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Λέει ότι δεν έχει χρόνο να είναι δήμαρχος, γι' αυτό και κατεβαίνει στις εκλογές ως δημοτικός σύμβουλος. Επιμένει πως δεν έχει φιλοδοξίες για την κεντρική σκηνή και υπόσχεται μια δουλειά για κάθε πολίτη του Πειραιά.
Οπως σημειώνει το Reuters θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά σε ένα ναυτιλιακό κέντρο. Τα αθλητικά του διαπιστευτήρια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από διαφθορά και βία. Ένα γιγαντιαίο πόστερ του Μώραλη κρέμεται από γήπεδο του Ολυμπιακού, το οποίο διαθέτει επίσης περίοπτη θέση στην τηλεοπτικό σποτ του υποψήφιου δημάρχου.


Πηγή:   http://www.iefimerida.gr/node/156129#ixzz32Yk3YU6q

ΣΣblogger: ΜΑΖΥ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕ !!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου