Πέμπτη

Τιμή στον ήρωα Παπαφλέσσα και όσους θυσιάσθηκαν χθες στο Μανιάκι

          

Τιμήθηκε χθες, με σεμνό εορτασμό, η 189η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι, όπου ο Παπαφλέσσας και οι γενναίοι συμπολεμιστές του αγωνίσθηκαν τιτάνια ενάντια στο τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, αφύπνισαν τους Έλληνες και έδωσαν εθνικό παράδειγμα για να συνεχισθεί ο αγώνας που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.
Μετά το πέρας των εκκλησιαστικών τελετών, κατατέθηκαν στέφανοι, μεταξύ άλλων, από το δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, στις 8:00 πμ., όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια, στην Τοπική Κοινότητα Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου. 
Εν συνεχεία,ψάλθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στα Ταμπούρια,από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Αργυράκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας, κ. Διαμάντη Μητρόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περθωρίου Τριπόλεως, κ. Γιώργο Γιαλέλο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φλεσσιάδος, κ. Ιωάννη Μαθιό.
Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα,πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομου και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ, κ. Στέλιο Στασινόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Ανώτερο ΔιοικητήΦρουράς Καλαμάτας, Ταξίαρχο Ιπτάμενο,  κ. Γρηγόριο Δημακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Αργυράκη, τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τον Πρόεδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου, κ. Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο, τον εκπρόσωπο της Ιστορικής Οικογένειας  Φλεσσαίων – Απογόνων Παπαφλέσσα, κ. Παναγιώτη Φλέσσα, τον εκπρόσωπο της Οικογένειας Δικαίων,  εφημέριο Πολιανής, Ιερέα, κ. Ευστάθιο Δικαίο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μανιακαίων της Αθήνας «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ», κ. Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βλαχοπουλαίων Αθήνας, κ. Γεώργιο Χρονά, τον εκπρόσωπο Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς, Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά  και  Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών κ. Μιχάλη Σούμπλη, τον εκπρόσωπο Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων, κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον εκπρόσωπο ΜεσσηνιακήςΑμφικτυονίας, κ. Παναγιώτη Μπαζίγο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Δήμητρα Χατζή, φιλόλογος του Γυμνασίου Δωρίου, που θύμισε ότι ο ίδιος ο Παπαφλέσσας, εμψυχώνοντας τους συμπολεμιστές του, προείπε ότι τη μάχη στο Μανιάκι θα ονομάσουν αργότερα «Λεωνίδειον μάχην».
Πράγματι, τέτοια ήταν. Οι 600, ή κατ’ άλλους 300, πολεμιστές που απέμειναν στον Παπαφλέσσα, στον αδύνατο από αμυντικής απόψεως τόπο του Μανιακίου, αντέταξαν ηρωική άμυνα απέναντι στον υπέρτερο από κάθε άποψη τακτικό στρατό του Ιμπραήμ, κράτησαν επί 8 ώρες και έπεσαν στο πεδίο της τιμής σχεδόν όλοι.
Ο Παπαφλέσσας και οι άλλοι ήρωες ήξεραν τι τους περίμενε. Πριν ξεκινήσει η μάχη και αφού ο Παπαφλέσσας επέμενε να μείνουν εκεί και να πολεμήσουν, παρά τις προτάσεις για ηρωική έξοδο, ο Πιέρρος Βοϊδής, επικεφαλής των Μανιατών, είπε: «Πάμε στα ταμπούρια κι όποιος μείνει, θα ακούει τα μοιρολόγια των γυναικών».
Η θυσία του Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα, που ως κληρικός πήρε το προσωνύμιο Παπαφλέσσας, δεν πήγε χαμένη. Κινητοποίησε τους Έλληνες ώστε να μην υποταχθούν στον Ιμπραήμ και ακολούθησε ο Κολοκοτρώνης, που με μέτρα αποφασιστικά απέτρεψε το προσκύνημα και την καταστολή της Επανάστασης.
Με το ηρωικό τέλος του, ο Αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας μπήκε στο πάνθεον των ηρώων του 1821, δίπλα στον Αθανάσιο Διάκο, που επίσης δεν εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης. Ο Παπαφλέσσας ήταν 39 ετών όταν έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μανιάκι, στις 20 Μαΐου 1825, ένας πρωταγωνιστής της Επανάστασης που «χωρίς αυτόν δε θα υπήρχε ξεσηκωμός στην Πελοπόννησο ή δε θα γινόταν στο χρόνο που έγινε», όπως επισήμανε σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο Π. Νίκας.

ΠΗΓΗ: http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου