Πέμπτη

16% - 43% το «πρώτο ημίχρονο» στην Πελοπόννησο

 

Ικανοποίηση… χωρίς πανηγυρισμούς για το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη

Σκεπτικισμό προκαλούν η αποχή και η παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Οι ψηφοφόροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου έστειλαν το μήνυμά τους μέσω της κάλπης του πρώτου γύρου των εκλογών. Θα λέγαμε, μηνύματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις - με πρώτο αποδέκτη την απερχόμενη αρχή, όπως είθισται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κι αυτό, παρά τα διάφορα που κυκλοφορούσαν για μεγάλο διάστημα στους διαδρόμους του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στους δρόμους των πόλεων. Ο κ. Τατούλης κατάφερε, μάλιστα, να πάρει περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο προχθές από τον αντίστοιχο του 2010 (το ποσοστό του απερχόμενου περιφερειάρχη στη Μεσσηνία ήταν μικρότερο, αφού έφτασε στο 37,01%).
Ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» ασφαλώς και δεν πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, μεγαλύτερο, βέβαια, από τις αυτοδιοικητικές του 2010. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο επικεφαλής Οδυσσέας Βουδούρης, αλλά και οι υποψήφιοι, περίμεναν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να... χρυσώσει το χάπι είναι ότι η Πελοπόννησος είναι από τις ελάχιστες Περιφέρειες όπου υποψήφιος στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ περνά στη δεύτερη Κυριακή. Να σημειώσουμε ότι στη Μεσσηνία το ποσοστό έφτασε στο 17,66%.
Ικανοποιημένοι στο προσκήνιο είναι οι άνθρωποι που στελέχωσαν, την τελευταία ώρα, το συνδυασμό του Γ. Δέδε. Το 15,38%, σε περιφερειακό επίπεδο (12,77 στη Μεσσηνία), είναι αρκετά ικανοποιητικό. Φυσικά, το εγχείρημα «θολώνει», αν συνυπολογίσει κανείς τις διάφορες υπόγειες... σεμπριές με αντίπαλους (υποτίθεται) δημοτικούς συνδυασμούς.
Εκτός από την αποχή, η οποία έφτασε στο 44%, προβληματισμό και ανησυχία πρέπει να προκαλέσει το ποσοστό της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» με επικεφαλής τον Δ. Δολτσινιάδη. Ο κίνδυνος του νεοναζισμού και στην Πελοπόννησο (σ.σ. αν και πρόκειται για μία από τις πλέον συντηρητικές Περιφέρειες) είναι πραγματικός και αποτελεί τοπική ντροπή. Η παρουσία των νεοναζιστών στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εξόχως ανησυχητικό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκε ο εγκληματικός τους χαρακτήρας.
Σχεδόν με τους μισούς βουλευτές στη φυλακή, φορτωμένους με τα μισά σχεδόν αδικήματα ου ποινικού κώδικα, η οργάνωση αυτή επιβραβεύτηκε από 32.895 ψηφοφόρους στην Πελοπόννησο (9,97% το ποσοστό του στη Μεσσηνία). Και μη μου πείτε για «παραπλανημένους ψηφοφόρους». Πλέον ένα κομμάτι της κοινωνίας μας υιοθετεί λογικές και πρακτικές μιας νεοναζιστικής οργάνωσης. Κι αυτό επιμένουμε ότι είναι ντροπή.
Χαμηλή πτήση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Ν. Γόντικα. Το 6,49% μπορεί να ικανοποιεί τους κομματικούς αριθμούς (8,85% στη Μεσσηνία), αλλά δεν είναι ποσοστό για πανηγυρισμούς. Θα λέγαμε, μάλλον προβληματισμό προκαλεί.
Ο Γ. Μανώλης με 5,15% (7,08%) στη Μεσσηνία δεν περίμενε και περισσότερα από την προχθεσινή κάλπη. Αντίθετα, η «Ανταρσία στο Μοριά» κέρδισε εντυπώσεις και ουσία. Θα αντιπροσωπεύεται στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Μεσσηνία κέρδισε 3,97%, έναντι 2,92% σε περιφερειακό επίπεδο.
Ούτε κρύο-ούτε ζέστη είναι το αποτέλεσμα για το συνδυασμό «Πελοπόννησος Οικολογική». Έναν σύμβουλο είχε, με τον ίδιο αριθμό θα παραμείνει. Το παρήγορο είναι ότι εκλέγεται ένας δικός μας άνθρωπος, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου. 

πηγή : http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου