Τετάρτη

Ένα περίπλοκο σύστημα εκλογής συμβούλων.

Με τους υποψήφιους να αγωνιούν για τους σταυρούς που πήραν περισσότερο από την… τύχη του συνδυασμού τους (με όλες τις εξαιρέσεις και τα γνωστά) έχουν πάρει φωτιά τα κομπιουτεράκια για τους λογαριασμούς.
Ενα περίπλοκο σύστημα εκλογής συμβούλωνΟι οποίοι ξεκινούν από το πόσοι και φθάνουν στο ποιοι και πού θα εκλεγούν.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα για όσους δεν έχουν ασχοληθεί συστηματικά με τα εκλογομαγειρεία καθώς πέρα από τις έδρες που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός, υπάρχει και το πρόβλημα… πού θα τις πάρει. Και εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον γιατί σημασία δεν έχει μόνο πόσους σταυρούς πήρε ο καθένας, αλλά… πού τους πήρε.
Οσον αφορά τον αριθμό των εδρών, τα πράγματα έχουν απλουστευθεί πλέον με τη χρήση των υπολογιστών. Αν κάποιος ψάξει στο υπουργείο Εσωτερικών θα διαπιστώσει ότι ήδη γνωρίζουμε και πόσες έδρες έχουν πάρει οι συνδυασμοί στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την πρώτη Κυριακή αλλά και πόσες έδρες έχουν εξασφαλίσει από χέρι εκεί που έρχεται και δεύτερος γύρος. Ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο σε οριακές περιπτώσεις όπου δεν έχουν καταχωρισθεί ενδεχομένως σωστά τα αποτελέσματα και υπάρχει μεγάλη διαφορά από εκείνα που θα νομιμοποιήσει με απόφαση το Πρωτοδικείο.
Η κατανομή λοιπόν ξεκινά από το νικητή των εκλογών ο οποίος παίρνει από μία έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια που έχει υποψήφιους. Στη συνέχεια η κατανομή των εδρών αρχίζει από τον μικρότερο συνδυασμό. Το σύνολο των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσε σε όλη την περιφέρεια διαιρείται διά του αριθμού των εδρών που δικαιούται. Αυτό που προκύπτει είναι το δικό του εκλογικό μέτρο. Ακολούθως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που πήρε ο συνδυασμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και προκύπτει ο αριθμός των εδρών που παίρνει σε κάθε μια μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται. Εχει σημασία αυτό να τονιστεί καθώς σε πολλούς υπάρχει ακόμη παρανόηση και πιστεύουν ότι ο υπολογισμός των εδρών γίνεται με βάση τα ποσοστά στις εκλογικές περιφέρειες. Εφόσον διαθέτει ακόμη έδρες, αυτές κατανέμονται με βάση το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο. Στη συνέχεια πάμε στον αμέσως μεγαλύτερο συνδυασμό και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να φθάσει στο συνδυασμό που πλειοψήφησε ο οποίος θα πάρει όλες τις έδρες που περισσεύουν έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα 3/5 των εδρών. Σε κάθε περίπτωση εννοείται ότι αν εκλέγεται ένας δημοτικός σύμβουλος, αυτός είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού.
Η ίδια διαδικασία ισχύει με τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες η διαφορά είναι πως στους συνδυασμούς που παίρνουν περισσότερες από μία έδρες, σε κάθε εκλογική περιφέρεια ο πρώτος που εκλέγεται είναι ο αντιπεριφερειάρχης.
Ασφαλώς η διαδικασία είναι δαιδαλώδης αλλά εφόσον κάποιος την ακολουθήσει  σωστά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να… βγάλει αποτελέσματα. Εννοείται πως τα επιτελεία των συνδυασμών και οι σταυροθήρες έχουν ήδη πέσει με τα μούτρα στη δουλειά από τη νύχτα των εκλογών και στο περίπου ήδη γνωρίζουν ποιος εκλέγεται. Προσωρινά βεβαίως γιατί εκλέγεται όποιος ανακηρυχθεί από το Πρωτοδικείο (σε λίγες ημέρες) μετά την εκδίκαση των ενστάσεων. Αντε και καλή θητεία σε όσους ήδη έχουν εκλεγεί.

Ηλίας Μπιτσάνης
πηγη http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-kyrie-dimarxe/item/37971
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-kyrie-dimarxe/item/37971

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου