Δευτέρα

Δραματική η κατάσταση δύο μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος.



«Ξεκρέμαστοι» παραμένουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως στην περιφέρεια, πληρώνουν... μετρητοίς, από την τσέπη τους, τους ιδιώτες, μη συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της «αναπτυξιακής διαταραχής» που παρουσιάζει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που διαδέχθηκε το λουκέτο στα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Δύο μήνες μετά την πρεμιέρα του ΠΕΔΥ, το νέο σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες, καθώς ολόκληροι νομοί εξακολουθούν να μην έχουν βασικές ειδικότητες γιατρών αλλά ούτε και ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα και εργαστήρια στις υγειονομικές μονάδες που (υποτίθεται) ότι λειτουργούν κανονικά.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι ή να αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες γιατρούς τις εξετάσεις τους ή όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταλαιπωρούνται στημένοι με τις ώρες στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων για να εξεταστούν δωρεάν. Την ίδια στιγμή, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ δηλώνουν... εξαντλημένοι από τον όγκο ασθενών που θα έπρεπε να απευθύνονται στο πρωτοβάθμιο σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το ΠΕΔΥ Λάρισας, μίας πόλης με σχεδόν 200.000 κατοίκους, λειτουργεί σήμερα χωρίς καρδιολόγο, νευρολόγο και ρευματολόγο. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο των 80.000 κατοίκων αλλά και στις Σέρρες των 60.000 κατοίκων δεν έχουν ούτε έναν μικροβιολόγο, ενώ η Κοζάνη, με 41.000, πληθυσμό δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο και μικροβιολόγο.
Τις τραγικές ελλείψεις επισημαίνει ο πρόεδρος της των γιατρών πρώην του ΠΕΔΥ όλης της χώρας Αθανάσιος Αποστολόπουλος, οποίος σχολιάζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όσο στην περιφέρεια.

 
Στην περιφέρεια
 
«Το πρόβλημα είναι οξύ στην περιφέρεια γιατί, εκτός από τα κενά στο ΠΕΔΥ, ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι περιορισμένος και αναγκαστικά οι ασθενείς καταφεύγουν στα νοσοκομεία ή στους ιδιώτες γιατρούς» λέει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει: «Σκεφτείτε ότι από τους 5.500 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ τελικά έμειναν στο ΠΕΔΥ λίγο περισσότεροι από 2.000. Επίσης υπολογίστε ότι από τους 2.000 γιατρούς οι 800 είναι στη θέση τους με προσωρινές διαταγές, δηλαδή με το... ένα πόδι έξω, εάν τα ασφαλιστικά μέτρα δεν βγουν υπέρ τους».
Ο ίδιος είναι καρδιολόγος στο ΠΕΔΥ της Νέας Ιωνίας: «Να φανταστείτε ότι από τους πέντε καρδιολόγους που υπήρχαν έχω μείνει μόνο εγώ»!

Μεγάλες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών καταγράφονται επίσης στα νησιά. Μάλιστα στον νομό Χανίων το πρόβλημα είναι έντονο όσον αφορά οφθαλμιάτρους, ενδοκρινολόγους, ψυχιάτρους και νευρολόγους.
«Αυτές οι ειδικότητες δεν υπάρχουν στο ΠΕΔΥ, αλλά δεν υπάρχουν ούτε και ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τον μη συμβεβλημένο γιατρό ή να απευθύνονται στο νοσοκομείο» λέει ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΕΔΥ νομού Χανίων Σωτήρης Δρούτσος και προσθέτει: «Από τους 45 γιατρούς έχουμε μείνει οι 15 στο ΠΕΔΥ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος, ορθοπεδικός, αλλά μόνο συμβεβλημένοι έξω από το σύστημα, και βέβαια ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι νομοί της Κρήτης».

 

Ρίτα Μελά


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου