Τετάρτη

Κύπρος επιτέλους βρέθηκε αέριο. Πάμε για 2ο γύρο !

ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Πρόσω ολοταχώς για 2η αδειοδότηση



Αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτατα στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για πραγματοποίηση ερευνών και σε άλλα οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι η Κυβέρνηση. Σε χθεσινή σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα ενέργειας αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αρθούν ταχύτατα οι (πολλές) εκκρεμότητες, ώστε τις επόμενες 15 μέρες να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει εντός Οκτωβρίου το πράσινο φως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 να είναι δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην εισέλθει σε διαπραγμάτευση για εκχώρηση δικαιωμάτων για έρευνες σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ, αν προηγουμένως δεν έχει στα χέρια της τελικά και επίσημα επιστημονικά πορίσματα της Noble για τον όγκο του κοιτάσματος στην «Αφροδίτη» και την ποιότητα του αερίου.
Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πολλά θέματα που αφορούν τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης παραμένουν ανοικτά. Τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής (υπουργοί Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Γεωργίας) ζήτησαν απαντήσεις, πληροφορίες και εισηγήσεις από τον εκπρόσωπο της Νομικής υπηρεσίας και τους ιδιώτες εμπειρογνώμονες που επιστρατεύτηκαν. Όπως χαρακτηριστικά μας ελέχθη από αρμόδιο λειτουργό, «οι υπουργοί, αν χρειαστεί, θα συνεδριάζουν μέρα παρά μέρα για να ξεκαθαρίσει το θέμα σε λίγες μέρες».

Ανάμεσα στα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι η διαδικασία του διαγωνισμού. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όσες εταιρείες θέλουν να υποβάλουν προτάσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις με μικρό αριθμό επιλεγμένων εταιρειών - κολοσσών ή απευθείας ανάθεση κατόπιν ταχύρρυθμης διαπραγμάτευσης με κολοσσούς που εγγυούνται ολοκλήρωση των ερευνών και ασφαλή διεκπεραίωση των τεχνικών εργασιών είναι οι βασικές επιλογές. Για θέματα ενέργειας, ο νόμος για τις δημόσιες προσφορές παρέχει αρκετές επιλογές, περιλαμβανομένης της απευθείας ανάθεσης, με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Η ύπαρξη κάποιων οικοπέδων σε ευαίσθητη περιοχή είναι ένας παράγοντας που ίσως επηρεάσει την απόφαση για το διαγωνισμό.
Ποια οικόπεδα
Για την ώρα, δεν υπάρχει τελική απόφαση ούτε για τα οικόπεδα που θα διατεθούν σε ενδιαφερόμενους για διενέργεια ερευνών και γεωτρήσεων. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το βέβαιο είναι πως ο β’ γύρος αδειοδότησης δεν θα περιλαμβάνει τα οικόπεδα 3 και 13, που γειτνιάζουν με την ΑΟΖ του Λιβάνου. Ως γνωστόν, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με τον Λίβανο, όμως η γειτονική χώρα δεν επικύρωσε ακόμα τη συμφωνία, εν μέσω τουρκικών πιέσεων.

Οι φυσαλίδεςΣύγχυση προκλήθηκε χθες αναφορικά με την πορεία των εργασιών της Noble στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Η εφημερίδα Φιλελεύθερος έκανε αναφορά σε φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας, που αποτελούν ένδειξη για προσέγγιση του κοιτάσματος. Ωστόσο, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, είπε ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα για να φτάσει το τρυπάνι στο κοίτασμα. Πρόσθεσε ότι το συνεργείο της εταιρείας θα πρέπει να τρυπήσει άλλες δύο χιλιάδες μέτρα για να φτάσει στον στόχο. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η απόσταση που χωρίζει το τρυπάνι με το στόχο που είχε τεθεί αρχικά είναι χίλια μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για μετάβαση του Προέδρου Χριστόφια στην πλατφόρμα Homer Ferrington, για τις οποίες έκανε λόγο χθες ο «Φιλελεύθερος», φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Η μετάβαση όμως του Προέδρου στην περιοχή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και όχι αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου