Τρίτη

Βροχή μηνύσεων για την τύχη του "Ταμείου Μολυβιάτη"

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου θα καταθέσει ακόμη και αύριο ο βουλευτής Ηλείας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, για την υπόθεση του Ταμείου Αποκατάστασης από Ζημιές και Φυσικές Καταστροφές που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007. Θα είναι η δεύτερη μήνυση σε διάστημα δέκα ημερών, καθώς σε ανάλογη κίνηση προχώρησε ήδη ο βουλευτής Ηλείας της ΔΗΣΥ Γιώργος Κοντογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα το εν λόγω Ταμείο (γνωστό ως “Ταμείο Μολυβιάτη” καθώς είχε τεθεί επικεφαλής, ως πρόσωπο κύρους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης) “πέρασε” πέρυσι σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προς εφαρμογή του νόμου περί συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι το προϊόν της εκκαθάρισης (σ.σ. τα περίπου 118 εκατ. ευρώ που είχαν προσφερθεί από ιδιώτες, οργανώσεις... ακόμη και κράτη, όπως η Αυστραλία) θα διατεθεί για τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκε.

Ο λογαριασμός έφτασε - τα λεφτά αναζητούνται

Η ώρα να διατεθεί ένα σημαντικό ποσόν -άνω των 10 εκατ. ευρώ- έφτασε, καθώς ολοκληρώθηκαν έργα κατασκευής και επισκευής σπιτιών πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων στην περιοχή της Ηλείας. Παρότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε τα σχετικά δικαιολογητικά, η αρμόδια υπηρεσία Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. στην οποία “πέρασε” το Ταμείο) δεν δίνει εντολή εκταμίευσης.

Ο κ. Τζαβάρας αποδίδει την εξέλιξη στο ότι δεν βρίσκονται οι κωδικοί του πρώην Ταμείου – επικαλείται μάλιστα στο “Capital.gr” κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, η τροπή που πήρε η υπόθεση υποχρέωσε επιχειρηματίες... να ζητήσουν πίσω τα ποσά που πρόσφεραν, αναφέροντας ως παράδειγμα κορυφαίο παράγοντα ο οποίος είχε προσφέρει άνω των 35 εκατ. ευρώ.
Υποψίες (και) Γ. Κοντογιάννη για παράνομη χρήση του ποσού

Το θέμα ανέδειξε προ δέκα ημερών ο έτερος βουλευτής Ηλείας (της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πλέον) Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος κατέθεσε ήδη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στον εισαγγελέα που την παρέλαβε ο βουλευτής επισήμανε ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις στη Βουλή για την τύχη του ταμειακού υπολοίπου του Ταμείου, με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί υποψίες για παράνομη χρησιμοποίησή των χρημάτων σε άλλους σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου