Τρίτη

Στις 18 /10 κλείνει το Δημόσιο και στις 19 η χώρα

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  «ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!»
Με 48ωρη απεργία την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 24ωρη γενική απεργία στις 19/10 αντιδρούν τα συνδικάτα στις νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την εργασιακή εφεδρεία.
«Θα μας κουρέψουν όλους γουλί» 
«Θα μας κουρέψουν όλους γουλί» «Μας έχουν κουρέψει γουλί» ήταν η αποστροφή στη δήλωση του προέδρου της εργατικής Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλου, κατά τη χθεσινή κοινή παρέμβαση των δύο (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τα νέα μέτρα για την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά, κυρίως, για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, εν μέσω της πιο βαθιάς ύφεσης στον τόπο μεταπολεμικά, προκειμένου να περιοριστούν οι εσωτερικοί κραδασμοί από το αναμενόμενο «κούρεμα» στο χρέος (ομαλή καταβολή μισθών και συντάξεων, αγορά πρώτων υλών-πετρελαίου κ.ά.) και λόγω απροθυμίας -από την άλλη πλευρά- είσπραξης των προβλεπόμενων φόρων από τους έχοντες, χαρακτηρίστηκαν «ισοπεδωτικά».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προέβλεψε συνέχιση της ύφεσης, άρα νέες περικοπές στους μισθούς και περισσότερες απολύσεις, στη διάρκεια και της προσεχούς διετίας (2012-13). Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνώνεται για 6 συνεχή έτη (από το 2008).

«Δεν ψηφίσαμε τρόικα»

Στην κοινή παρέμβαση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στην κατάργηση των υπερνομοθετικής ισχύος Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, με στόχο το «κούρεμα» και των κατώτατων αποδοχών των 751 ευρώ το μήνα μικτά!

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για παράνομα και αντισυνταγματικά μέτρα, που στόχο έχουν να κάνουν (και) τους δικηγόρους πλουσιότερους, ενώ αναφερόμενος στην πλήρη ενσωμάτωση του e-mail της τρόικας στο πολυνομοσχέδιο (με το οποίο οι επιτηρητές ζητούσαν, ουσιαστικά, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και παραβίαση της συλλογικής σύμβασης για τους βασικούς μισθούς), τόνισε ότι ο λαός ψήφισε κυβέρνηση (να εισηγείται νομοσχέδια στη Βουλή) και όχι την τρόικα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στους «σύγχρονους δωσίλογους που ετοιμάζουν κείμενα και τα ενεχειρίζουν στην τρόικα» (σ.σ. το περίφημο e-mail), αλλά και στον επίκουρο καθηγητή Α. Μητρόπουλο, στον οποίο καταλόγισε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, καθώς ο τελευταίος «επιμένει ότι ήδη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έχει καταργηθεί». «Ουδέν ψευδέστερον τούτου», τόνισε μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για να συνεχίσει: «Εκτός και εάν αυτό θέλουν...».

Βασικός 450 ευρώ

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς επισήμανε ότι οι μισθοί των πρωτοδιόριστων στο Δημόσιο θα πέσουν στα 450 ευρώ το μήνα (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και στα 660 για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Παράλληλα ανακοίνωσε σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης ανέφερε ότι «μέχρι τώρα από τις απολύσεις και τις μειώσεις στους μισθούς τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 6 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, θα έχουμε, ακολούθως, μείωση στις συντάξεις ώστε να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου