Πέμπτη

Σκουπίδια και "Άγιος ο Θεός" !



Όμηροι των σκουπιδιών είναι η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις της χώρας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα στην εργασιακή εφεδρεία.
Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη συσσώρευση 6.000 τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων είναι πλέον απειλητικοί.
Τους κινδύνους περιγράφει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση με τα σκουπίδια, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
«Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική και αν τα κράτη του τρίτου κόσμου διαφέρουν σε κάτι από τον ανεπτυγμένο κόσμο, αυτό είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων» υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, μπορεί σε αυτή τη φάση να κινδυνεύει η ποιότητα ζωής, η οποία υποβαθμίζεται από τους σωρούς των σκουπιδιών, επισημαίνει ωστόσο τον κίνδυνο δηλητηριάσεων αν δεν γίνει άμεσα αποκομιδή.
«Σε αυτή τη φάση ελπίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων, δηλαδή δηλητηριάσεων από στόματος, επειδή τα τρόφιμα και το νερό στην Αθήνα είναι προφυλαγμένα, αν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση και γεμίσουμε τρωκτικά και κατσαρίδες, θα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων και του νερού» λέει ο κ. Βατόπουλος.
Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι σύμφωνα με τον καθηγητή τα παιδιά στα σχολεία, καθώς έχουν λιγότερη γνώση των κινδύνων.
«Πολύ σημαντικό είναι βέβαια να μαζεύονται τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία» προσθέτει, ενώ σε ότι αφορά στους κατόχους κατοικίδιων ζώων επισημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην τα αφήνουν να πλησιάζουν στα σκουπίδια.
Το «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, υπογραμμίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που είναι συσσωρευμένοι στο Λεκανοπέδιο αποτελούν εστίες πολλαπλών μολύνσεων που απειλούν άμεσα την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.

Κατά πληροφορίες επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο Jeffrey στη A.Merkel (γερμανίδα καγκελ-άριος) διαμαρτυρόμενος για το θέμα των απεργιών της ΠΟΕ ΟΤΑ και του θράσους των Ελλήνων για το δικαίωμα (άκουσον, άκουσον!) της απεργίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου