Τετάρτη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος πουλιού

Βρέθηκε ένα νέο είδους πουλιού για τα δεδομένα της Ελλάδας στα Αντικύθηρα από εθελοντές και εργαζόμενους της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας και σε μικρό χρονικό διάστημα ύστερα από τον εντοπισμό του νανοφυλλοσκόπου, που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Καισαριανή.
Πρόκειται για το είδος της καστανοτριτσίδας με το οποίο ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα αυξάνεται στα 445.
Σύμφωνα με τη ορνιθολογική εταιρεία, η εν λόγω καταγραφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η καστανοστριτσίδα παρατηρείται σπάνια εκτός των περιοχών εξάπλωσης και αναπαραγωγής της που είναι η Ισπανία και η βορειοδυτική Αφρική.
Ο γραμματέας της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς, σχολίασε πως «η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη, καθώς δεν είναι εύκολα διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».
Η καστανοστριτσίδα καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον ορνιθολογικό σταθμό Αντικυθήρων (Ο.Σ.Α.).
Πρόκειται μια επιστημονική μέθοδο που πραγματοποιείται μέσω της σήμανσης με μεταλλικά δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδι του πουλιού.
Το νέο είδος για την Ελλάδα προσδιορίστηκε από τον συντονιστή προγράμματος δακτυλίωσης του Ο.Σ.Α., Χρήστο Μπαρμπούτη.
Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι μεγάλη συγκίνηση να εντοπίζεις ένα νέο είδος για τη χώρα σου, κάτι που μάλιστα δεν το περιμένεις καθώς τα πουλιά είναι μια συγκριτικά πολύ καλά μελετημένη ομάδα οργανισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου