Πέμπτη

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Στο παιχνίδι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπαίνει η Ελλάδα, με την αγορά δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil & Gas.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο τηςτάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Πρόσθεσε ότι η Energean προχωρεί παράλληλα σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.
Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος στο οποίο προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία.


Ποιος είναι ο Μαθιός Ρήγας
Ο Μαθιός. Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, είναι ιδρυτικός μέτοχος της Energean Oil & Gas και διαθέτει εικοσαετή εμπειρία στην πετρελαϊκή αγορά και στη διαχείριση επενδύσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Connect Venture Managers, εταιρεία η οποία σύστησε και διαχειρίστηκε το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα με την συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, με επενδύσεις στις αγορές της πληροφορικής, των ιατρικών συσκευών, της ανακύκλωσης, των τροφίμων και του τουρισμού.
Επίσης, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Chase Manhattan Bank στο Λονδίνο, αρμόδιος για τους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας με χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις έργων που ξεπέρασαν τα $5 δις.
Τέλος, έχει διατελέσει επικεφαλής του τομέα Ναυτιλίας Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρήγας είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Μηχανικού Πετρελαίων από το Imperial College του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου