Τρίτη

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ... ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!!!!

Στα τέλη του 2014 ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε μια συνάντηση με τον καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο San Jose των ΗΠΑ, Περικλή Παπαδόπουλο, κατά την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μεσογειακής διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.
Ο κ. Τατούλης, αφού διαβεβαίωσε το Μεσσήνιο καθηγητή ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη για το εγχείρημα της διαστημικής πύλης, ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για λογαριασμό της χώρας, μεγάλου τμήματος χρηματοδότησης από τα 20 δισ. ευρώ του προγράμματος Gallileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης.
«Αν πετύχουμε το στόχο της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, θα προσδώσουμε άλλον τόνο αισιοδοξίας στην Περιφέρειά μας και στη χώρα», είχε τονίσει, τότε, ο κ. Τατούλης.
Τα χρόνια πέρασαν χωρίς να γίνει κάτι, ενώ η είδηση γινόταν συχνά τίτλος διαφόρων χαριτολογημάτων στις τοπικές εφημερίδες της Μεσσηνίας.
Τις προηγούμενες ημέρες ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών Χρήστος Σπίρτζη. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι τέθηκε και πάλι η δημιουργία διαστημικής πύλης.
Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, ως άμεση ανάγκη τέθηκε η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος, ώστε «να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα για το διάστημα και η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα».
Μάλιστα, για την Περιφερειακή Αρχή το έργο αυτό είναι «κρίσιμο πολιτικό στοίχημα, το οποίο αξιοποιεί στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής της οικονομίας».
Ο κ. Σπίρτζης -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου- δεσμεύτηκε «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου και να συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος».


Κι εκεί που όλοι… κρυφογελούσαμε, όπως αναφέρεται σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση, τη δημιουργία Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με νομοσχέδιο που καταθέτει άμεσα στη Βουλή.
«Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), η οποία έρχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς με δήλωσή του σημειώνει ότι «πράττουμε το αυτονόητο, γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει σήμερα διαστημική υπηρεσία». «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“ ουσιαστικά τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα», συμπληρώνει.


πηγή ΘΑΡΡΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου