Τρίτη


Δυσοίωνα τα στοιχεία για το μέλλον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος

Το όνειρο της μικρής επιχειρηματικότητας, που για πολλές δεκαετίες έτρεφε και τους κατοίκους της Μεσσηνίας, δείχνει να σβήνει οριστικά. Αυτή ήταν η πικρή διαπίστωση στην οποία προέβησαν προχθές το πρωί τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, στη συνεδρίαση που έγινε στην Καλαμάτα, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Θέμα της συνεδρίασης οι εικόνες που εμφανίζονται στις περισσότερες πόλεις της περιοχής μας, οι οποίες δε θυμίζουν σε τίποτε τα προηγούμενα καλοκαίρια. Τα ρολά σε πολλά καταστήματα είναι κατεβασμένα, χωρίς αναγγελία επιστροφής. Και αυτή η κατάσταση, αντί να δείχνει σημάδια αναστροφής, βαθαίνει όλο και περισσότερο, μεγαλώνοντας περαιτέρω τη «μαύρη τρύπα» στην οποία έχει πέσει το εμπόριο στα χρόνια της κρίσης.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Λαγανάκος, «τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα στις πόλεις της Μεσσηνίας και στην πρωτεύουσα του νομού περισσότερο, ολοένα και αυξάνουν. Το μαρτυρούν τα στοιχεία και οι αριθμοί που έχουμε στη διάθεσή μας. Προβλέπεται δε ότι, αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός ύφεσης, θα μετρήσουμε το φθινόπωρο αλλά και τους επόμενους μήνες ακόμα περισσότερα.

Οι εκτιμήσεις που κάνουμε μπορεί μέχρι πρότινος να φαίνονταν υπερβολικές, όμως σήμερα η πραγματικότητα τις έχει ξεπεράσει. Και το χειρότερο, φυσικά, είναι πως δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα σημάδι ανάκαμψης. Με τέτοια συρρίκνωση που υπάρχει στο εισόδημα του καταναλωτή, ποιος θα βρει τη δύναμη να ψωνίσει;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Παγώνης μίλησε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο κατά την περίοδο της κρίσης. Συνάμα, προσπάθησε να προγραμματίσει κι ένα σχέδιο αντίδρασης από την πλευρά του εμπορικού κόσμου μπροστά στον «Αρμαγεδώνα των λουκέτων».

Ο κ. Παγώνης προέβλεψε ότι η πινακίδα «Κλειστόν λόγω κρίσης» θα αντικαταστήσει μάλλον την πινακίδα «Κλειστόν λόγω διακοπών» σε πολλά εμπορικά καταστήματα από τον ερχόμενο μήνα, καθώς ούτε οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα στην αγορά, με συνέπεια ο τζίρος να υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα σημαντικότερα προβλήματα υπάρχουν στην ένδυση – υπόδηση, στον οικιακό εξοπλισμό, στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, στα ηλεκτρικά είδη και τα έπιπλα. Η μεγάλη μείωση τζίρου, εξηγεί για τον κ. Παγώνη, συγκρινόμενη μάλιστα με επίσης άσχημες για το λιανεμπόριο χρονιές, σε πολύ μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο το Σεπτέμβριο, μετά το πέρας των εκπτώσεων, πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν «λουκέτο».

Ως αντιστάθμισμα, το επόμενο διάστημα οι έμποροι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κατάσταση ζητώντας παροχή δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, που πρέπει να πείσει τον τραπεζικό κόσμο να αλλάξει τακτική και ρότα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να καταλάβει και το κυβερνητικό επιτελείο ότι η στρατηγική που έχει για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι αδιέξοδη. Τα μέτρα που εφαρμόζει περισσότερο βαθαίνουν την κρίση, παρά δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου