Τρίτη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΞΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (Σοβαρότης ΠΑΣΟΚ 0)

Την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης, το πρωί στην...
τηλεόραση της ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πακέτο πολιτικής εφαρμογής για τη ναυτιλία. Πρόκεται για ένα new deal (ένα νέο κλαδικό συμβόλαιο) το οποίο θα αφορούς όλους τους κλάδους και τους παράγοντες της ναυτιλίας. Στο νέο αυτό κλαδικό συμβόλαιο θα δίνονται κίνητρα σε όλους τους φορείς, τα οποία θα αλληλοσυνδέονται και θα αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο κ. Παμπούκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν απεργίες και διαμαρτυρίες από την ΠΝΟ, αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε πως το Υπουργείο βρίσκεται σε πλαίσιο διαλόγου με την Ομοσπονδία και πως έχει δεσμευτεί ο ίδιος για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επανασύσταση του ΥΕΝ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι καθολικό αίτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία της Ναυτιλίας ζητώντας την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια και πως έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη για τις θέσεις του.

Ο κ. Παμπούκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργείο ετοιμάζει ένα new deal, όπως το ονόμασε, το οποίο αφορά όλους τους κλάδους και παράγοντες της ναυτιλίας και θα δίνονται κίνητρα που θα αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται με τους φορείς της ναυτιλίας.

Μάλιστα τόνισε ότι με το νέο κλαδικό συμβόλαιο θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει ζητήσει από όλους ο Πρωθυπουργός.

Αποχώρησε ο συστημικός κίνδυνος
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη δήλωσε ότι δεν παραγγέλλεται, αλλά θα πρέπει να υπάρξει το ανάλογο κλίμα που θα την επιτρέπει, πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ενέργεια ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζονται έργα στο fast truck.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη κρίση στην αγορά όμως όπως τόνισε έχει αποχωρήσει οριστικά ο συστημικός κίνδυνος.

Χαρακτήρισε το έργο της κυβέρνησης ως πατριωτική άσκηση λέγοντας: «πρέπει να πιούμε το πικρό αυτό ποτήρι», ενώ είπε ότι «είναι διακύβευμα να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας».

Λιτή παρουσία στη ΔΕΘ
Όσον αφορά στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επανέλαβε ότι θα είναι λιτή και σοβαρή. «Δεν μπορεί να κάνει κανείς εξαγγελίες στη ΔΕΘ, εκτός αν έχει την αίσθηση του γελοίου», είπε ο κ. Παμπούκης, συμπληρώνοντας «δεν είναι η εποχή που μπορούμε να πούμε ψέματα».

Κληθείς να σχολιάσει την επανεξέταση της εφαρμογής του υψηλού ΦΠΑ, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι εγείρονται νομικά ζητήματα και από άλλα δικαστήρια και πως χρειάζεται ένα σύστημα απλό και εύγλωττο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου