Σάββατο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κινητοποιείται ο Βουλγαρικός στρατός στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Σκόπια)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κινητοποιείται ο βουλγαρικός στρατός στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Υπενθυμίζουμε:
Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενίσχυσε η Βουλγαρία.
«Ο βουλγαρικός Στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε ο Μπορίσοφ.
Κρίσιμη, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό θα είναι επίσης η προσεχής Κυριακή στην ΠΓΔΜ, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση.
Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
για τον φόβο των τρομοκρατών λέει ο Μπορίσοφ
«Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας», ανέφερε ο Μπορίσοφ. «Περίπου 90.000 Βούλγαροι υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.
Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στην ΠΓΔΜ ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν. «Μακροπρόθεσμος κίνδυνος κρύβεται σε πιθανή αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, η συνολική αστάθειά της θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο και αυτό θα έχει επίδραση και στη Βουλγαρία», εκτιμά ο Μπέτσεβ. «Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, τα προβλήματα στην ΠΓΔΜ συνδέονται με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη χρήση ισχύος για προσωπικά, οικογενειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι τα προβλήματα μεταξύ εθνικών κοινοτήτων, όπως έσπευσε να εκτιμήσει ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) Λούτφι Μεστάν», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου