Κυριακή

Σαν βγεις στο πηγαιμό για Καλαμάτα, θυμήσου ...


Το Στρατιωτικό Μουσείο της πόλης μας, εντυπώσεις από πρόσφατη επίσκεψη Τελευταία Ενημέρωση: 16/03/2014 09:23 Όλοι οι Καλαματιανοί θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχείς και υπερήφανοι για την παρουσία στην πόλη μας του Στρατιωτικού Μουσείου, μοναδικού στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για έναν αξιόλογο χώρο, που μέσα απ’ αυτόν προβάλλονται η νεώτερη ιστορία των πολέμων της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της πόλης μας, η οποία έχει να παρουσιάσει πολλές προσωπικότητες ανθρώπων του στρατεύματος. Θυμάμαι, πριν 10 χρόνια, που ρίχτηκε η ιδέα της υλοποίησής του, από άξιους ανθρώπους, στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, τότε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, υπήρξε ο ακάματος πρωτεργάτης της ιδέας αυτής. Ο τότε συνταγματάρχης και συμπατριώτης μας Παναγιώτης Ζυγούρης, υπήρξε ο μεγάλος υποστηριχτής. Ο συνταγματάρχης ε.α. Βασίλης Νικόλτσιος είχε αναλάβει τη μελέτη και την επιμέλεια του χώρου. Αλλά και η προσφορά του κτηρίου της Ιεράς μας Μητρόπολης, υπήρξε γενναιόδωρος προκειμένου να στεγαστεί το Μουσείο. Στους εσωτερικούς χώρους του περιλαμβάνονται: πολεμικά εκθέματα που ξεκινούν από την επανάσταση του 1821 και συνεχίζουν στους Μακεδονικούς αγώνες (1904 – 1908), στον Βαλκανικό πόλεμο (1912-1913) στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρασιατική εκστρατεία, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940 – 41), στην Γερμανική επίθεση (μάχη των οχυρών 1941), στη μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή (1941 – 44), στην εθνική αντίσταση, στις ειρηνευτικές αποστολές και στα κατορθώματα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού και του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Το μουσείο διαθέτει, στον επάνω όροφο, αίθουσα προβολής πολεμικών ιστορικών «ντοκιμαντέρ», στην οποία ο επισκέπτης μπορεί άνετα να παρακολουθήσει τις προβολές.
Υπάρχουν ακόμη εκθέματα προτομών, στολών, όπλων, παρασήμων, κ.ά των ιστορικών οικογενειών του τόπου μας, Βενετσάνου Κετσέα, Γεωργίου Μπουλούκου, Γεωργιου Μπούσιου, Π. Βασιλόπουλου, και άλλων, διατηρημένα σε υπέροχες γυάλινες προθήκες προφυλαγμένα από τη φθορά του χρόνου. Στον αύλιο χώρο εκτίθενται μεγάλα πολεμικά όπλα, όπως κανόνια, άρματα μάχης (τανκ) καθώς και ένα ωραιότατο αεροπλάνο (τύπου Φάντομ) που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, με εντυπωσίασαν πραγματικά (για μια φορά ακόμη) η τάξη και η καθαριότητα που επικρατεί σ’ όλους τους χώρους. Η υποδειγματική ξενάγηση απ’ το ευγενέστατο και πλήρως κατηρτισμένο προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται και καθοδηγείται από την εξαίρετη διευθύντρια του μουσείου κα Θεοδώρα Σπανού, ανθυπολοχαγό. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του πριν 8 χρόνια, στις 10 Απριλίου του 2006 και έκτοτε υπολογίζεται ότι το έχουν επισκεφτεί δεκάδες εκατοντάδων ανθρώπων, συλλόγων, σχολείων, κ.ά. Η γνώμη του γράφοντος είναι, ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας Καλαματιανός ή Μεσσήνιος που να μην έχει επισκεφθεί αυτό το ιστορικό Μουσείο του τόπου μας.

  ΠΗΓΉ: http://tharrosnews.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου