Πέμπτη

Μονιμοποίηση του χαρατσιού της ΔΕΗ συζητούν τρόικα - κυβέρνηση

Μονιμοποίηση του χαρατσιού της ΔΕΗ συζητούν τρόικα - κυβέρνηση
Την διατήρηση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ (το οποίο, υπενθυμίζεται, είχαν σπεύσει οι εταίροι της συγκυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης να "καταργήσουν αρχές Απριλίου, μετά από μια βραδινή σύσκεψή τους με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά) και για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο για εφέτος, συζητούν πλέον κυβέρνηση και τρόικα. Παρότι οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αφού οι όποθες αποφάσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν όλο το "παζλ" των δημοσίων οικονομικών, το ότι άνοιξε ένα τέτοιο θέμα, δείχενι ότι συνεχίζονται οι πιέσεις των τροϊκανών για μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τις προβλέψεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, διατύπωσαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους ως προς την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις εσόδων ύψους 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014. Και τούτο, διότι αξιολογούν κατ΄αρχήν το προτεινόμενο σύστημα ως «πολύπλοκο και επισφαλές ως προς το επιδιωκόμενο εισπρακτικό του αποτέλεσμα». Έτσι, έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις ακόμη και για συνέχιση της ισχύουσας διαδικασίας είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αναφέρουν πως η "έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας"ενώ όπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται "για τεχνικούς λόγους" και αναμένεται να συνεχιστούν έως το τέλος Ιουνίου καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Λουξεμβούργο για την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, ενώ θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ο υπουργός Εργασίας.

Το "άγχος" του οικονομικού επιτελείου αναζοπυρώνεται σε ένα -κατά τα άλλα "άνετο' όπως αφηνόταν αρχικά να εννοηθεί έλεγχο, καθώς (και ενώ η δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου έχει εξασφαλισθεί) ακολουθεί ένα «πακέτο» ύψους 8,1 δισ. ευρώ (ποσό το οποίο επιμερίζεται σε 4,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2,2 δισ. ευρώ από την καταβολή κερδών από ελληνικά ομόλογα). Επίμαχα σημεία αποτελούν το δημοσιονομικό κενό για το 2013- 2014, που δημιουργείται από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και οι αστοχίες στα έσοδ από τις ιδιωτικοποιήσεις ενδέχεται να διευρύνουν μόνο από αυτές τις δύο πηγές το "κενό" κατά 4 δισ. ευρώ και πλέον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου