Πέμπτη

Υπέρ της λιτότητας οι Γερμανοί

Το 71% των Γερμανών τάσσεται κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη, σε νέα δημοσκόπηση, στην οποία, μεταξύ άλλων, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται ενισχυμένοι αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ καταγράφεται αύξηση της δημοτικότητας της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL, το κόμμα της καγκελαρίου κερδίζει μία μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα και φθάνει στο 41%, αλλά οι κυβερνητικοί εταίροι της, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), με 4%, παραμένουν μακριά από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%).
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μένουν σταθεροί στο 24%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 13%. Τα ποσοστά της διατηρεί η Αριστερά, στο 8%, όπως και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), στο 3%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, σε ποσοστό 71% οι ερωτηθέντες απορρίπτουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με μόλις 25% να τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.
Η Μέρκελ πάντως φαίνεται να μην επηρεάζεται ούτε από το σκάνδαλο του υπουργείου Άμυνας με την προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Euro Hawk και αυξάνει την δημοτικότητά της κατά μία μονάδα, στο 67%.
Ακολουθεί η σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, ενισχυμένη κατά δύο μονάδες στο 57%, ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματός της, Πέερ Στάινμπρουκ, βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται κατά μία μονάδα, στο 47%. Εντυπωσιακή άνοδο κατά 7 μονάδες καταγράφει η δημοτικότητα του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, στο 39%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου