Σάββατο

Τι είπαν οι Βούτσης και Ευσταθίου στην εφημερίδα "Θάρρος"

Ο κύβος ερρίφθη εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.


Εκτός κομματικής λίστας οι διαφωνούντες στο ΣΥΡΙΖΑ

Το…γόρδιο δεσμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αναμενόμενων εθνικών εκλογών έκοψε χθες, νωρίς το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, με δηλώσεις του στο "Θ". Όπως μας δήλωσε, ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας προσφυγής και πάλι στις κάλπες και γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα, διακόπτοντας τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Μεσσηνία. Τον κ. Βούτση συναντήσαμε στο ξενοδοχείο "Elite". Αιτιολογώντας την απόφαση για εκλογές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολίασε, ότι η κατάσταση ακυβερνησίας που είχε δημιουργηθεί με τη στάση μιας σημαντικής μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέτρεπε άλλη επιλογή.
 Η στάση αυτή των διαφωνούντων το μόνο που κατάφερνε ήταν να δημιουργηθεί… ακυβερνησία, ενώ, τα προβλήματα της χώρας είναι σημαντικά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, μετά και την απόφαση για την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου.
 Εκείνο που ήταν ηλίου φαεινότερον και μας επιβεβαίωσε ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι οι εκλογικές λίστες του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να περιλαμβάνουν τους βουλευτές, οι οποίοι με τη στάση τους "στήριζαν καταψηφίζοντας την κυβέρνηση". Επιβεβλημένες, λοιπόν, για λόγους πολιτικής σταθερότητας χαρακτήρισε τις εκλογές ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι "με δεδομένα τα προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μόνο σταθερή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή εικόνα".
Ο υπουργός υποστήριξε, τέλος, ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία, καθώς οι κινήσεις τής κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από το λαό.

Ο υπουργός στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Παρά το κατεπείγον της κατάστασης, ο κ. Βούτσης, επισκέφθηκε, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και το Δημαρχείο Καλαμάτας.
 Εκεί είχε στην αρχή, κατ' ιδίαν συζήτηση με το δήμαρχο, Παν. Νίκα. Απ' ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα δύο θέματα που "καίνε" αυτή την περίοδο τη Δημοτική Αρχή είναι η μεταφορά των αθιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα και η άμεση, ει δυνατόν, λειτουργία του καταυλισμού, καθώς και η χρηματοδότηση της επισκευής του κτηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλαιό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε, επίσης, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, με αντιδημάρχους, προέδρους Νομικών Προσώπων του Δήμου και τους επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, ενώ συνάντησε και Διευθυντές Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δήμου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, προς τους οποίους απηύθυνε λίγα λόγια.Καμία χωροταξική αλλαγή στη Μεσσηνία Στο γραφείο των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο υπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τους Σταμάτη Μπεχράκη, Δημήτρη Φαββατά, Θόδωρο Μπρεδήμα και Μιχάλη Αντωνόπουλο. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός του νέου "Καλλλικράτη".
 Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι για το νομό Μεσσηνίας δεν προβλέπεται καμία χωροταξική αλλαγή στη δομή των δήμων. Υποστήριξε, δε, ότι η φιλοσοφία του νέου Νόμου, θα δίνει έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε διοικητικό επίπεδο και όχι μόνο, για την καλύτερη λειτουργία τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτής προς τους πολίτες.

"Θα χρειαστεί μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση"

 Στη συνέχεια, ο κ. Βούτσης μετέβη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο» για το Δήμο Καλαμάτας και ανέφερε ως στόχο «να προγραμματίσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική με τη βοήθεια όλων», επισημαίνοντας πως θα γίνει αντιληπτό μετά από μερικούς μήνες εάν η συμφωνία που υπεγράφη είναι βιώσιμη και αναπτυξιακή. Τόνισε, δε, ότι «θα χρειαστεί μία νέα λαϊκή νομιμοποίηση για όλους και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Επίσης, μίλησε για το τρίτο μνημόνιο, αναγνωρίζοντας ότι τα περισσότερα ίσως μέτρα είναι υφεσιακά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα πράγματα για τη χώρα και τους Έλληνες θα γίνουν καλύτερα.
 Οι βασικοί στόχοι, τόνισε ο υπουργός, είναι η τακτοποίηση του δημόσιου χρέους και η δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής. "Πρέπει να προγραμματίσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική με τη βοήθεια όλων. Σε σχέση με το χρέος προτεραιότητα είναι η τακτοποίησή του, καθώς και η δημιουργία επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Το κάδρο με το τι συμβαίνει θα το έχουμε όλοι μας -ακόμα και εγώ δεν το έχω ακόμα- μετά από μερικούς μήνες. Τότε θα ξέρουμε αν αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε είναι βιώσιμη και αναπτυξιακή. Είναι γεγονός ότι τα μέτρα, για να μη πω τα περισσότερα, είναι και αυτά υφεσιακά, όπως ήταν τα προηγούμενα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που υπάρχουν. Ελπίζω η νέα περίοδος που ξεκινάει για τη χώρα να είναι πολύ καλύτερη απ' ότι ήταν μέχρι σήμερα. Αν προχωρήσουμε σύντομα στον αναπτυξιακό δρόμο, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερο», συμπλήρωσε.

Προοδευτικός ο δήμος Καλαμάτας!

 Ο Υπουργός Εσωτερικών, αμέσως πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Αθήνα, στους διαδρόμους του Δημαρχείου επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη προς όλους τους παρευρισκόμενους.
 Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους και αναφερθείς στην επίσκεψή του στο Δημαρχείο, είπε για το Δήμο Καλαμάτας ότι «είναι από τους φιλόξενους και προοδευτικούς, με τη σωστή έννοια του όρου, Δήμους. Γίνονται δουλειές συγκεκριμένες, πολιτιστικές, αναπτυξιακές, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, με την κοινωνική οργάνωση. Αυτό το εκτιμούμε και γι' αυτό είμαστε και σε μία στενή σχέση. Βοηθήσαμε όσο μπορούμε και θα βοηθήσουμε, είμαστε δε δέκτες των προβληματισμών, των προτάσεων που γίνονται και από τον κύριο Δήμαρχο και από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε και στη νέα περίοδο για τη χώρα να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, συνεργασία και βοήθεια».

Και μετά τον Βούτση τη σκυτάλη της ενημέρωσης παραλαμβάνει ο καθηγητής Κ. Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για το μηχανισμό των Αντικυθήρων
O Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Ευσταθίου μίλησε χθες σε εκδήλωση με θέμα «Αρχαία ελληνική τεχνολογία- Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Elite City Resort. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων. Τα τελευταία 7 χρόνια, συγκροτήθηκε μια ομάδα ερευνητών στο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε η κατασκευή πιστών και λειτουργικών αντιγράφων του Μηχανισμού. Η ομάδα απαρτίζεται αυτή την στιγμή από τους: τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Κυριάκο Ευσταθίου, τον Καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής Ιωάννη Σειραδάκη, τη διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής Μαγδαληνή Αναστασίου, τους διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς, υποψήφιους διδάκτορες, Αλέξανδρο Μπασιακούλη και Μαριάννα Ευσταθίου και τον αρχαιολόγο δύτη Αλέξανδρο Τούρτα. Aπό τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη προκύψει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 8 αντίγραφα του Μηχανισμού, τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου