Πέμπτη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΜΑΡΑ

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στέλνουν στρατιωτικοί λεγοντάς του: "Αν το δίλημμα για να είναι έκτακτη εισφορά μέχρι το 2016 ή να κόψετε κι άλλα από τους στρατιωτικούς να επιλέξετε χωρίς δεύτερη σκέψη το δεύτερο"!

Την επιστολή στέλνει ο ΣΥΣΜΕΔ επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να τεθούν αντιμέτωποι με την υπόλοιπη κοινωνία παρά τις προσπάθειες που γίνονται όπως αναφέρουν οι συντάκτες.

Στην ανοιχτή επιστολή γινεται λόγος για τις φήμες και τις διαρροές περί παράτασης της έκτακτης εισφοράς και ζητείται μια απάντηση για το αν ισχύουν ή όχι.

Η πρόταση που κάνει ο ΣΥΣΜΕΔ ασφαλώς δείχνει ότι οι στρατιωτικοί ή κάποιοι απ´ αυτούς θεωρούν σημαντικότερο την επαφή τους με την κοινωνία από τις όποιες νέες περικοπές που έτσι κι αλλιώς θεωρούν δεδομένες.

Παρακάτω ειναι ολη η επιστολή

Κε Πρόεδρε.

Μετά λύπης μας αναγνώσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο και ακούσαμε σε ειδήσεις τηλεοπτικών σταθμών ότι η «έκτακτη» ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται να παρακρατηθεί μέχρι και το 2016, διότι δεν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευσή σας για τις περικοπές των 88,2 εκατομμυρίων ευρώ από τις αποδοχές των εν ενεργεία Ελλήνων στρατιωτικών, που εσείς υπογράψατε και επικαιροποιήσατε με σχετικό νόμο, ο οποίος μέχρι και σήμερα δεν έχει αρθεί. Τελικά, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Προφανώς δεν θυμάστε, και οφείλουμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη σας, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί ήταν οι πρώτοι από τους μισθοδοτούμενους του Ελληνικού δημοσίου που «έπεσαν» αμαχητί στις Τροϊκανές απαιτήσεις, ανοίγοντας τη μεγάλη σειρά των αιματηρών περικοπών των μισθών και των συντάξεων κατά την έναρξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, προς φερόμενο όφελος της Χώρας μας και φερόμενης αναμενόμενης από όλους μας ανάπτυξης, ώστε ο Ελληνικός λαός να μπορεί στο μέλλον να ζει περήφανος «χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι του». Οι παραπάνω περικοπές, σε συνδυασμό με εκείνες των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν επιφέρει δραματικές συνέπειες στην ψυχολογία των στρατιωτικών, κατ΄ επέκταση στο ηθικό τους, αλλά και φέρεται να έχουν διαταράξει εν γένει τη μέχρι τώρα σταθερή άποψη περί του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δυστυχώς, την περίοδο εκείνη της έναρξης των μέτρων, επιλέχθηκε η ίδια ακριβώς τακτική προκειμένου η κοινή γνώμη να πειστεί ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι. Η γνωστή πια τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», μέσα από την οποία όλες οι κοινωνικές ομάδες επιδιώκεται να στραφούν εναντίον των στρατιωτικών, οι οποίοι θα προβληθούν ότι «φταίνε» για τα πάντα.

Έκτοτε, και μέσα σε αυτά τα τέσσερα (4) χρόνια της προσπάθειας, οι συνθήκες άλλαξαν. Οι αντικειμενικές συνθήκες, όσον αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο και οι υποκειμενικές συνθήκες διαφοροποιήθηκαν προς το δυσμενέστερο. Ωστόσο, καταγράφηκε ένα σημαντικότατο συμπέρασμα και αποτέλεσμα. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να παραμείνει απαθής, αμέτοχος και μόνος του. Ως Έλληνες στρατιωτικοί δεν είμαστε μόνοι μας. Καταλαβαίνουμε, αξιολογούμε και ερμηνεύουμε πλέον τα πάντα, τόσο από προθέσεις όσο και από ενέργειες, λόγια ή πράξεις. Ενωνόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Συζητάμε και αποφασίζουμε. Και να γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις αποφάσεις μας τις πήραμε.


Κε Πρόεδρε.

Επειδή «όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι», παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, εάν είναι αληθής η διαρροή ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί μέχρι και το έτος 2016 σε όλο τον Ελληνικό λαό, ως ισοδύναμο της μη εφαρμογής περαιτέρω μνημονιακών περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις των στρατιωτικών. Σε καταφατική δε απάντηση παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εάν αυτό είναι απόφασή σας ή εντολή της Τρόϊκας. Δηλώνουμε δε ότι οι όποιες προσπάθειες, από όπου και εάν προέρχονται, να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ευοδωθούν, καθότι οι δεσμοί μας με τους πολίτες είναι ήδη πολύ ισχυροί και θωρακίζονται καθημερινά. Επισημαίνουμε δε ότι τέτοιου είδους τακτικές, της απόπειρας διάρρηξης αυτών των ηθικών δεσμών οι οποίοι με πολύ προσπάθεια αποκαταστάθηκαν μεταπολιτευτικά, έχουν όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν αποβεί μοιραίες για την πατρίδα.

Προς αποφυγή της οποιασδήποτε επικοινωνιακής ισχυροποίησης της κοινής γνώμης στο πεδίο των «αντιπαραθέσεων», πιστεύουμε ότι δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να αποτελούν τη μοναδική δεξαμενή αντλήσεως άμεσης ρευστότητας προς εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμών μας. Η άντληση αυτή πρέπει να στοχευθεί προς τους «έχοντες και κατέχοντες», προς αυτούς που δημιούργησαν την κρίση, προς αυτούς που επένδυσαν στην κρίση και, τέλος, προς αυτούς που κέρδισαν από την κρίση, προκειμένου να επιστρέψουν τα οφειλόμενα. Θεωρούμε ότι τεχνητά διλήμματα παράγουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ως τέτοια πρέπει να αποφεύγονται από όλες τις πλευρές.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να μην προχωρήσετε στα σχεδιαζόμενα μέτρα, αφενός των επιπλέον περικοπών στους μισθούς των στρατιωτικών, όπως αποτυπώθηκαν στο Ν. 4127/2013 (88,2 εκατομμύρια ευρώ) και αφετέρου στην επιμήκυνση της «έκτακτης» ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το έτος 2016 σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν παρ΄ ελπίδα επιμείνετε, θέλοντας να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε το βασανιστικό δίλημμα στο οποίο φαίνεται ότι έχετε περιέλθει, δηλαδή περικοπές 88,2 εκατομμυρίων ευρώ από τους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών το 2014 ή επιμήκυνση του «έκτακτου» ειδικού φόρου αλληλεγγύης στις πλάτες όλων των μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι και το 2016, παρακαλούμε να επιλέξετε το πρώτο το οποίο έτσι κι αλλιώς έχετε υπογράψει. Οι στρατιωτικοί θα αποτελέσουμε, ευχαρίστως, ακόμα μια φορά την «Ιφιγένεια» της ύφεσης, προκειμένου να ανακουφιστεί το κοινωνικό σύνολο από τα επαχθή μέτρα, μέχρι να στοχοποιηθεί η επόμενη κοινωνική ομάδα -ένοχος.

Τέλος, θεωρούμε ότι δίνοντας «γη και ύδωρ» στους Τροϊκανούς δανειστές μας, μια τακτική που σίγουρα δεν επέλεξε ο Ελληνικός λαός, θα μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και τα δύο παραπάνω μέτρα και μάλιστα πολύ σύντομα. Άραγε φταίνε τα πρόσωπα;

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)

Ο Γεν. Γραμματέας
Τσάκαλος Αναστάσιος
Αρχικελευστής ΕΜΘ (ΜΗΧ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου