Δευτέρα

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΘΡΙΛΛΕΡ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Την Τετάρτη στον Αρειο Πάγο θα δοθεί συνέχεια στο θρίλερ της έκδοσης ή μη του 30χρονου πρώην επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής - αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων, Dejan Vucovic. Συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών, καθώς εις βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης των σκοπιανών αρχών για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την υπόθεση «σκευωρία» και αποδίδει τη δίωξή του στην πολιτική αναταραχή στα Σκόπια και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στις συγκρούσεις σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας με αλβανόφωνους, μέλη του UCK, τον Μάιο του 2015, στην πόλη Κουμάνοβο στην ΠΓΔΜ.
«Συμμετείχα ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας εγκαθίδρυσης τάξης σε μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Τετόβου και του Κουμάνοβο κατά τρομοκρατών, μελών του UCK», αναφέρει σε υπόμνημά του προς Ελληνες δικαστές, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ». Στις 26 Απριλίου, πάντως, το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της γειτονικής χώρας για έκδοση του Vucovic στα Σκόπια, απορρίπτοντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό του ότι σε περίπτωση επιστροφής του στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει με βασανισμό ή ακόμη και θάνατο. Μέσω των συνηγόρων του, ο 30χρονος άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί την Τετάρτη, ενώ εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε αμέσως μετά τη σύλληψή του, στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είχε αρχικά δημοσιεύσει η εφημερίδα «Μακεδονία», ο Vucovic εντοπίστηκε την 28η Φεβρουαρίου από Ελληνες αστυνομικούς, κοντά στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Εγινε έλεγχος των ταξιδιωτικών του εγγράφων και, αφού προέκυψε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» της Interpol και αίτημα έκδοσης των Σκοπίων, συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από τα Σκόπια δύο με τρεις ημέρες πριν συλληφθεί, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.
«Ερυθρά αγγελία»
Στους Ελληνες αστυνομικούς είχε επιδείξει τη στρατιωτική του ταυτότητα και είχε περάσει τα σύνορα, δίχως τα στοιχεία του να ελεγχθούν στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Η «ερυθρά αγγελία» πάντως, που βρίσκεται ήδη από την 2α Δεκεμβρίου 2016 καταχωρισμένη στη βάση δεδομένων της Interpol, αναφέρει ότι «την 23η Σεπτεμβρίου 2016 κατά τη διενέργεια συνήθους ελέγχου σε όχημα μάρκας Volvo βρέθηκε μια χειροβομβίδα τύπου Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας σε διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα». Ο 30χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της σκοπιανής αστυνομίας, απ’ όπου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (κατά μια εκδοχή, χάρη στη βοήθεια συναδέλφων του αστυνομικών) κατάφερε να δραπετεύσει πριν καταλήξει, τον Φεβρουάριο, στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, χαρακτηρίζει τη δίωξή του «άκρως προσχηματική» και την αποδίδει στη συμμετοχή του, ως επικεφαλής των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, στις αιματηρές συγκρούσεις με μέλη του UCK, τον Μάιο του 2015 στην πόλη Κουμάνοβο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του και την ανάδειξη αλβανόφωνων μουσουλμάνων σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, κινδυνεύει με ηθική και φυσική εξόντωση, καθώς ο ίδιος θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου – UCK στα γεγονότα του 2015. «Τυγχάνω πολίτης της ΠΓΔΜ, χριστιανός ορθόδοξος και σερβικής καταγωγής. Μέχρι πρότινος διατελούσα επικεφαλής αστυνομικός της ομάδας εγκαθίδρυσης δημόσιας τάξης και ειρήνης», ανέφερε υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. «Με την ιδιότητά μου αυτή συμμετείχα σε μάχες κατά τρομοκρατών του UCK που είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία αλβανικών καντονιών.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στα Σκόπια από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα, Αλβανόφωνοι - μουσουλμάνοι έλαβαν σημαντικές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα και το τελευταίο προ της σύλληψής μου διάστημα λάμβανα μηνύματα σχετικά με προσπάθεια ηθικής και πρωτίστως φυσικής εξόντωσής μου», υποστηρίζει. Κατά πληροφορίες, το διάστημα που παρέμενε κρατούμενος στα Σκόπια ανακρίθηκε και κατέθεσε ενώπιον εισαγγελέα για τον ρόλο του στα γεγονότα του Μαΐου 2015.
Η άκρη βρίσκεται στο Κουμάνοβο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή και τον ελληνικό Τύπο, την 9η Μαΐου 2015 ειδικές δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας συγκρούστηκαν στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο με ομάδες ένοπλων Αλβανών, που –σύμφωνα με μια εκδοχή– αποτελούσαν παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου - UCK. Οπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Νταμιάνοβιτς, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 22 νεκροί και 37 τραυματίες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που είχε απευθύνει την επομένη των ένοπλων συγκρούσεων, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «μια τρομοκρατική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από γειτονική χώρα (δεν την είχε κατονομάσει), με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα». Ακόμη, είχε δηλώσει ότι στη διάρκεια των γεγονότων είχαν σκοτωθεί οκτώ αστυνομικοί και είχαν τραυματιστεί 37, ενώ την ίδια ημέρα η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι «στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στο Κουμάνοβο, 14 τρομοκράτες σκοτώθηκαν». Επικεφαλής των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας ήταν ο 30χρονος σήμερα Dejan Vucovic, η τύχη του οποίου κρίνεται την Τετάρτη στον Αρειο Πάγο. Παρόμοιες, εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς είχαν προηγηθεί το 2001, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασε νέος κύκλος έντασης με χαρακτηριστικό επεισόδιο την εισβολή στο Κοινοβούλιο οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του νέου προέδρου της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου