Παρασκευή

Προκλητική η Φωτίου – Συσσίτια… σημαίνει κουλτούρα στα «ΣΥΡΙΖΑίικα»


«Τα σχολικά γεύματα είναι άλλη κουλτούρα στα σχολεία και δημιουργούν νέες αρχές στα παιδιά». Αν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου δεν έχει εξελιχθεί σε μετρ των κατ’ ευφημισμόν δηλώσεων, η χθεσινή τοποθέτησή της στη Βουλή αξίζει να πάρει το πρώτο βραβείο μεταξύ άλλων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς «πουλάς ένα αντίμετρο».

Την ίδια ώρα μάλιστα που Ελληνες της διασποράς μέσω της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» δωρίζουν 50.000 δολάρια στο Ινστιτούτο Prolepsis για να καλύψουν τις τεράστιες επισιτιστικές ανάγκες που έχουν προκύψει στα σχολεία, η κ. Φωτίου δεν βλέπει φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά ούτε συσσίτια αλλά μια νέα «τάση» στα εκπαιδευτικά δρώμενα συνδέοντας μάλιστα την καλή σχολική απόδοση των μαθητών με τη λήψη γεύματος. Παράλληλα κατηγορεί τους «πορφυρογέννητους» των κολεγίων που κάνουν λόγο για συσσίτια. Για ποιους πορφυρογέννητους βέβαια μιλάει έμεινε αναπάντητο. Για όσους ανήκουν στην αντιπολίτευση μόνο; Γιατί, όπως σχολίασε και ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης: «Είναι εύκολο να μπούμε στο Google και να δούμε ποιοι είναι από κολέγια και ποιοι τελείωσαν το λύκειο στον Βύρωνα».

Νέα… αριθμητική

Για 450.000 παιδιά έκανε λόγο η κ. Φωτίου, που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και θα λάβουν σχολικά γεύματα. Σε ποσοστό, τόνισε ότι καλύπτει περίπου το 50% του μαθητικού πληθυσμού. Στο υπουργείο Εργασίας αρέσκονται κατά καιρούς να υπερπολλαπλασιάζουν τον αριθμό των μαθητών που… «θα» ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα σιτίζονται μόλις 15.000 και από Σεπτέμβρη ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 60.000 μαθητές. Το 2019 βέβαια θα… απογειωθεί στα επίπεδα που όρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Καθυστερημένα

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι λιποθυμίες μαθητών από ασιτία στα σχολεία ήταν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης και σημαία της αντιπολίτευσης, που κατήγγελλε βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές. Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε πολύ αργά στις ανάγκες που προέκυψαν λόγω κρίσης, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πολιτικής που ήταν η ελάχιστη υποχρέωση του ίδιου του κράτους. Ενδεικτικά, το ινστιτούτο Prolepsis, που «τρέχει» το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», έχει προσφέρει από το 2012 έως και σήμερα περισσότερα από 13.000.000 γεύματα σε 593 σχολεία και 110.550 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε ότι η «Ελληνική Πρωτοβουλία», ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς, θα διαθέσει νέα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος ύψους 50.000 δολαρίων, εξασφαλίζοντας 24.000 γεύματα για 1.008 μαθητές σε οκτώ σχολεία της χώρας.

Σχετικά με τις «υποσχέσεις» των αντίμετρων, το να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των επισιτιστικών αναγκών στα σχολεία είναι «ευχής έργον», όμως το να παρουσιάζει μια έκτακτη κοινωνική πολιτική με εγκληματικά καθυστερημένα αντανακλαστικά ως «κουλτούρα» που δημιουργεί νέες αρχές συντροφικότητας είναι το λιγότερο προκλητικό, την ώρα που περνάνε στη Βουλή νέα μέτρα με περικοπές.

«Πορφυρογέννητοι»

Το σχόλιο «πορφυρογέννητοι» προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Φωτίου, αν και πολλές ακόμα θέσεις της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εξοργιστικές». Οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε για απάτη τον πρωθυπουργό όσον αφορά τα αντίμετρα συμπληρώνοντας ότι «τα αντίμετρα για την Ν.Δ. δεν είναι συσσίτια, αλλά μειώσεις φόρων», έφεραν την -όχι και τόσο εύστοχη- απάντηση της κ. Φωτίου.

«Ντροπή σας οι πορφυρογέννητοι των κολεγίων να μιλάτε για συσσίτια στο Δημόσιο όταν εσείς τα λέγατε γεύματα στα κολέγια». Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν χειροκροτήματα, χωρίς να είναι εμφανές από τα πλάνα της Βουλής αν χειροκρότησαν και οι πορφυρογέννητοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα με δεύτερο δηκτικό σχόλιο: «Ηρεμήστε! Γιατί πορφυρογέννητοι των κολεγίων δεν υπάρχουν μόνον από εδώ. Μπορεί να εννοεί και την από κει πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου