Δευτέρα

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Την Κυριακή οι Ιταλοί εκλήθησαν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ματέο Ρέντσι.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Τζιοβάνι Ορσίνα σημειώνει:
«Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Το «ναι» στο δημοψήφισμα δε σημαίνει «ναι» στο ευρώ. Το «όχι» δε σημαίνει θάνατος στο ευρώ. Είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. Σίγουρα προβλέπω μεγάλα προβλήματα για το ευρώ στο μέλλον, αν η Ιταλία δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της.»

Αποφασισμένοι να μην πέσουν έξω όπως συνέβη με το Brexit, επενδυτές από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη «σορτάρουν» τις ιταλικές τράπεζες, κυρίως τις Banco Popolare Di Milano και  Banca Carige, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ιταλικού χρηματιστηρίου, Ραφαέλε Τζερουσάλμι.

Μεταξύ αυτών που ποντάρουν σε πτώση των ιταλικών τραπεζών είναι ο Στιβ Έισμαν (Steve Eisman), γνωστός από την ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα», όπου καταγράφονται οι προβλέψεις του για σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Ο Έισμαν έχει βάλει στο μάτι τις ιταλικές τράπεζες λόγω του τεράστιο όγκου των «κόκκινων» δανείων τους. Στο Reuters δήλωσε ότι «στο ιταλικό σύστημα, οι τράπεζες δηλώνουν ότι το ενεργητικό τους αξίζει 45-50 σεντ στο δολάριο. Όμως η τιμή τους δεν είναι πάνω από 20 σεντ.»

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι «σορτάρονται» και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Οδηγούμενες από την βουτιά των τραπεζών, οι ιταλικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 20% της αξίας τους μέσα στο 2016.

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα που έδειξαν ότι οι Ιταλοί 'γύρισαν την πλάτη' στο κάλεσμα του Ματέο Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα.


Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρούσε στα 1,0580 δολ. κατά την ανακοίνωση των exit polls από τα 1,0625 δολ. νωρίτερα.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου