Τρίτη

Τέλος μιας μεγάλης εποχής ο Γιάννης Κωστόπουλος


Τέλος μιας μεγάλης εποχής για την Alpha Bank καθώς ο καταγόμενος από τη Μεσσηνία επί δεκαετίες πρόεδρός της Γιάννης Κωστόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του και στη θέση του αναλαμβάνει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος. Η ιστορία της Alpha Bank ξεκίνησε από την Καλαμάτα και μέχρι τώρα πάντα επικεφαλής της ήταν ένας Μεσσήνιος της οικογένειας Κωστόπουλου.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος παρέλαβε την Alpha Bank (η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας) από τον πατέρα του, καθώς η τράπεζα ιδρύθηκε από την οικογένεια Κωστόπουλου.
Οι ρίζες της Alpha Bank βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι. Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι. Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρείας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία. Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι. Φ. Κωστόπουλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο.
Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάσθηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το έτος 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.
Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης την 16 Οκτωβρίου 2012 από την Alpha Bank A.E. μετά της Crédit Agricole S.A. και της λήψεως των οικείων κανονιστικών εγκρίσεων από τις ελληνικές και κυπριακές κεντρικές τράπεζες και Επιτροπές Ανταγωνισμού, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank.
Σήμερα η Alpha Bank και οι θυγατρικές της εταιρείες αποτελούν έναν σύγχρονο όμιλο επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξυπηρετώντας περίπου 4 εκατ. πελάτες.
Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Π.Γ.Δ.Μ., Αλβανίας και Κύπρου, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο. Εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας θα είναι ο κ. Δήμος Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος), ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης  ο κ. Γιώργος Αρώνης και ο εκπρόσωπος του Κατάρ.
Η αποχώρηση Κωστόπουλου μετά από δεκαετίες στο «τιμόνι» της τράπεζας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Alpha Bank έχει θέσει τις βάσεις για την πλήρη επιστροφή της σε ιδιωτικά χέρια, κι έχοντας καταφέρει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση με δύο επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου τους τελευταίους μήνες.
Στόχος της διοίκησής της μετά την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, εκτός από την ταχύτερη αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό της κεφάλαιο, αποτελεί η επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία, που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά από το 2008.

Βιογραφικό 
O κ. Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.
Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής από το 1984 έως το 1996.
Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23/2/2005 ήταν εκτελεστικός πρόεδρος.

-------------
ΣΣblogger:  Παιδί ήμουν (δεκαετία 1960), θυμάμαι με τον μακαρίτη πατέρα μου σε κάποια εκλογική αναμέτρηση περιμέναμε έξω από το Δημοτικό Σχολείο του Κουρτσαουσιού (νυν Σπερχογείας), όπως συνηθίζεται ακόμη και σήμερα, σε πηγαδάκι συγχωριανών εκλογέων (ψηφοφόρων) γνώρισα τον Γιάννη Κωστόπουλο, κάποιο πλούσιο συγχωριανό του πατέρα μου από την Αθήνα, όπως μου είπε ο μακαρίτης, με σχέση στα πολιτικά γεγονότα (δρώμενα εποχής) και θαύμαζα το στυλ της εμφάνισής του τον λόγο του και τις αντιλαμβανόμενες απο εμένα, πολιτικές γνωριμίες του (άκουγα τις γνωριμίες με τους τότε γνωστούς πολιτικούς Κοκέβη, Ψαρρέα και άλλους 'επώνυμους").-------------------------------------------
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/38509-aposyrsi-kostopoulou-alpha-bank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου