Δευτέρα

ΠΡΙΝ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ.

Ενάμιση χρόνο πριν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης,  έδινε το παρών σε εκδήλωση για την Ελληνική Ανεξαρτησία  στον Λευκό Οίκο  και στη διάρκειά της είχε 12λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει και για το ελληνικό χρέος με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει στον κ. Βαρουφάκη να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, που έσπασε ένα πρωτόκολλο πολλών ετών, πηγαίνοντας χωρίς γραβάτα, συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για αρκετά λεπτά, γεγονός μάλιστα που προξένησε εντύπωση καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συζήτηση τέτοιας διάρκειας με κάποιον Ελληνα υπουργό στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, καθώς και πολλοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί, από επιχειρηματίες μέχρι καλλιτέχνες (το παρών έδωσε και ο ηθοποιός Jonh Stamos).
Οι καλεσμένοι έγιναν δεκτοί στο Ανατολικό Δωμάτιο (East Room) του Λευκού Οίκου, που είναι η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στις 5.15 μ.μ. και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τους καλωσόρισε, αφού προηγουμένως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον κάλεσε να τους απευθύνει τον καθιερωμένο χαιρετισμό.
Η ατάκα του Ομπάμα
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογελώντας είπε πως ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης (έδωσε μια μικρή μάχη για να πει σωστά το όνομα) που «μας έφερε λεφτά». Oλοι γέλασαν και βεβαίως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Eίναι γνωστό άλλωστε πως ο Μπαράκ Ομπάμα διανθίζει πάντα με χιούμορ τις ομιλίες του, σαρκάζεται και αυτοσαρκάζεται συνεχώς και συχνά κάνει το ακροατήριό του να ξεσπά σε γέλια. Μετά την τοποθέτησή του ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε για περίπου 10-12 λεπτά με τον Γιάνη Βαρουφάκη μέσα στην κατάμεστη αίθουσα και με όλους να προσπαθούν να κρυφακούσουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε, όπως πάντα, να χαιρετάει από αριστερά τους προσκεκλημένους και έφτασε και στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Τι συζήτησαν
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον κ. Ομπάμα έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας, τις οποίες, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, έπρεπε να αποδομήσει.
«Κάναμε μια σύγκριση με τη δική μας εμπειρία, που είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, με τον κ. Ομπάμα υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για το τι σημαίνει αυτό, για τις δυσκολίες που είχε εκείνος στη δική του περίπτωση με την κατάσταση στη Γουόλ Στριτ, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης το θέμα ήταν η μεταφορά των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
«Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος. Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε τη συμπαράστασή του και της κυβέρνησής του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου