Σάββατο

Στο WikiLeaks απόρρητη συνομιλία Τόμσεν- Βελκουλέσκου για την Ελλάδα

Με το κουαρτέτο να αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Ελλάδα, «φωτιά» στη διαπραγμάτευση βάζει αποκάλυψη των WikiLeaks με την απόρρητη συνομιλία  μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν,της επικεφαλής της αποστολής Ντέλιας Βελκουλέσκου και της υπεύθυνης της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα.
Η ιστοσελίδα αποκαλύπτει τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα που η κ. Βελκουλέσκου αναχώρησε από την Ελλάδα και ο Τόμσεν ακούγεται να «επιτίθεται» στην Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας: «Κοιτάξτε κα Μέρκελ, είστε αντιμέτωπη με ένα ερώτημα, πρέπει να σκεφτείτε τι θα σας κοστίσει περισσότερο, να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ ή να προχωρήσετε στην ελάφρυνση του χρέους που εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται για να παραμείνουμε;»
Το ΔΝΤ προβλέπει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία ως μέτρο πίεσης εταίρων και Ελλάδας, που ίσως όμως συμπέσει με την περίοδο που θα γίνει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση («Brexit»).
«Αυτή πρόκειται να είναι μια καταστροφή», παρατηρεί η Βελκουλέσκου.
Σε άλλο σημείο ο Τόμσεν λέει «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται» ενώ η Βελκουλέσκου επισημαίνει ότι η Ελλάδα «υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση,  τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».
Ο Τόμσεν λέει ότι «η Ελλάδα δεν πλησιάζει καν στο να αποδεχτεί τα μέτρα μας» ενώ η Βελκουλέσκου θεωρεί ότι αυτό γίνεται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πιεστεί αρκετά και επειδή ξέρει η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να δεχθούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου λέει πως αν (η ελληνική κυβέρνηση) πιεστεί αρκετά, θα το κάνει. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν πως η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα»
Ο Τομσεν κάνει επίσης αναφορά σε μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ  και λέει πως αν η Ελλάδα μας δώσει κάτι τέτοιο θα είμαστε πίσω της.
Διαβάστε το κείμενο του WikiLeaks εδώ και αναλυτικά τους διαλόγους στα αγγλικά εδώ.ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΛΟΓΚΕΡ
ΑΛΕΞΗ ΘΥΜΗΣΟΥ: Ο Ελληνικός λαός δεν ξέρει από τέτοια κόλπα "νέων πραγμάτων" και ...ξεχαρβαλωμάτων
<<ΚΒΔ>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου