Πέμπτη

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

«Το νομοσχέδιο ουσιαστικά, εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνει τον κύκλο νοικοκυρέματος του Ασφαλιστικού, εξοπλίζοντας τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητά τους» τόνισε ο κ. Βρούτσης και κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά τη δημόσια διαβούλευση στη Βουλή και σκοπός του είναι να καλύψει ένα μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Επιπλέον, περιέχει μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κής ικανότητας των Ταμείων, αλλά και στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο καθυστέρησε να δοθεί προς διαβούλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα είχε διατυπώσει ενστάσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
  • Συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.

  • Αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95%, ποσό που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα του ασφαλισμένου.

  • Επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

  • Επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγο­ρίες περιστασιακά εργαζομένων.

  • Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδό­τηση επιτοκίου.
  • Καθορίζεται ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι).
  • Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.
  • Απαλλάσσονται από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους τα ποσά των εκπαιδευτικών επιδομάτων που καταβάλλονται σε ανέργους, μέσω δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επίσης, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως. Τα ποσά των επιδομάτων αυτών, δεν εκχωρούνται και δεν κατάσχονται.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το νομοσχέδιο

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου