Σάββατο

Το πρόβλημα των κουνουπιών

Το πρόβλημα των κουνουπιών γίνεται πιό έντονο όσο μπαίνουμε στη καρδιά του καλοκαιριού, μήπως έτσι δεν γίνεται κάθε καλοκαίρι;
Να θυμηθούμε μερικά μικρά κολπάκια (tips) για τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Το παρήγορο είναι ότι καταπολεμούνται σχετικά ...εύκολα αλλά πρέπει νωρίς να ...εφαρμοστούν συλλογικά !!!!!
Εδώ θα δούμε λίγα εύκολα κολπάκια.Πρώτα απ' όλα ας δούμε τι έλεγαν ... οι παληοί !!

Για τα κουνούπια

  • Τα κουνούπια τα φθείρουν οι τρίχες των αλόγων, να τις κρεμάσεις στην πόρτα και μέσα στο σπίτι.
  • Κοπάνισε κύμινο ανακάτωσε το με άσπρο κρασί και ράντισε με αυτό τα παράθυρα και δεν έρχονται μέσα ή άλειψε με αυτό το χόρτο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια σου να μην σε αγγίξουν καθόλου
  • Τα κουνούπια φεύγουν αν μουσκέψουμε απήγανο και ραντίσουμε το σπίτι.
  • Επίσης αν βράσουμε κόνιζα και με το ζουμί ραντίσουμε το σπίτι ή αν θυμιατίσουμε με χαλβάνη, με θειάφι ή με κύμινο.
  • Ακόμα φεύγουν αν καπνίσουμε το σπίτι με τρυγιά από ξύδι και ρίγανη.
  • Αν βρέξουμε ένα σφουγγάρι με ξύδι και το κρεμάσουμε στο ταβάνι μαζεύονται εκεί όλα τα κουνούπια.
Διοσκουρίδης
 
Τα κουνούπια δεν τα αφήνει να πλησιάσουν η αψιθιά, αν επαλειφθεί με λάδι. Σαν θυμίαμα οι μπάλες, το φύλλωμα και τα πριονίδια του κυπαρισσιού και η βοδινή κοπριά.

Κουνούπια, ένα αιώνιο πρόβλημα που δυστυχώς ταλαιπωρεί αιώνες τώρα την ανθρωπότητα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα πάλι από την αρχή... γιατί έτσι γνωρίζουμε τον εχθρό !

Το κουνούπι είναι ένα δίπτερο της οικογένειας Culicidae με 2.500 είδη. Είναι έντομο, το οποίο βέβαια τρέφεται με διάφορους χυμούς από φυτά και φρούτα και ζει εκεί που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά όπως έλη, βάλτοι, ορυζώνες, σιντριβάνια, διακοσμητικές λιμνούλες άλλα ακόμα και στα πιάτα από τις γλάστρες αν σε αυτά υπάρχουν στάσιμα νερά.

Αποτελεί δε, την βασική τροφή πολλών ζώων, ψαριών, πουλιών και αμφίβιων μιας και είναι στην τελευταία βαθμίδα της διατροφικής αλυσίδας. Αλλά συνάμα, το θηλυκό μόνο κουνούπι, κατά τις βραδινές ώρες και τις πρώτες πρωινές, όπως λέμε πριν ο ήλιος βγει, τρέφεται με το αίμα των θερμόαιμων ζώων και αυτό το κάνει από ανάγκη για επιβίωση.


Το θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει από 200 έως 300 αβγά μέχρι έξι φορές τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 1.200 έως 1.800 αβγά τον χρόνο το κάθε θηλυκό κουνούπι.

Και αυτό γιατί έχει ανάγκη από έτοιμες πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία για την ωρίμανση των αβγών. Έχει ανάγκη δε, από το νερό γιατί τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του γίνονται στο υδάτινο περιβάλλον. Το νερό είναι σημαντικός παράγοντας και για την διατήρηση των αβγών του που έχοντας κέλυφος ζελατινώδες είναι επιρρεπή στην ξηρασία.

Τα κουνούπια συνήθως δεν ζουν πάρα πολύ, εκτός από τους χειμερινούς μήνες, που μερικά βγάζουν όλο τον χειμώνα και με την άνοδο της θερμοκρασίας αρχίζουν να τσιμπούν και να γεννούν, ενώ λίγο μετά πεθαίνουν.

Το κουνούπι για να τσιμπήσει και να κάνει όπως λέμε “γεύμα αίματος” πρέπει η θερμοκρασία να είναι πάνω από τους 20º c ενώ σε χαμηλότερες, δεν είναι επικίνδυνο και πέφτει σε μια κατάσταση βιολογικής στασιμότητας.

Για την προστασία από τα κουνούπια είναι καλό να μην αφήνουμε στάσιμα νερά σε βάζα, στα πιάτα από τις γλάστρες, σε υδρορροές ή σε τεχνητές λίμνες ή σιντριβάνια, που δεν απολυμαίνονται τα νερά τους καλά και λόγω της ύπαρξης βιολογικών υπολειμμάτων που αποτελούν τροφή για τα προνύμφες και τις νύμφες.

Επίσης το υγρό έδαφος αποτελεί πόλο ανάπτυξης των κουνουπιών. Η τοποθέτηση κουνουπιέρων και σίτων σε παράθυρα και πόρτες δεν τα σκοτώνουν αλλά δεν αφήνουν πρόσβαση στα κουνούπια το βράδυ στο εσωτερικό των κατοικιών. Επίσης οι λάμπες κίτρινου χρώματος προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από ότι αυτές του λευκού χρώματος.

Για την ατομική προστασία σε περιοχές όπου υπάρχουν κουνούπια πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά όπως αλοιφές και λάδια για την απομάκρυνση των κουνουπιών ή ρούχα με μακριά μανίκια για να είναι δυσκολότερη η επαφή των κουνουπιών με το δέρμα. Η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών απομακρύνει τα κουνούπια, επειδή σε ποιο δροσερό περιβάλλον πέφτουν οι ζωτικές τους δυνατότητες.
Η καταπολέμηση των κουνουπιών σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο 

Είναι πολύ δύσκολη.
 Η καταπολέμηση πρέπει να αρχίσει από τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου και όταν τα έντομα βγαίνουν από την χειμερία αδράνεια και αρχίζουν να γεννούν. Σκοτώνοντας τα κουνούπια αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός τους.

Επίσης κατά τη χειμερινή περίοδο το νούμερο των κουνουπιών που είναι ικανά να γεννήσουν είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μετά. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές δεν τσιμπούν με αποτέλεσμα να μην γεννούν γρήγορα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας τα κουνούπια ζουν λιγότερο χρόνο αλλά γεννούν πολύ περισσότερες φορές και περισσότερα αυγά.


Επίσης στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας μπορούμε να φυτέψουμε μερικά φυτά που θεωρούνται φυσικά εντομοαπωθητικά, όπως θυμάρι, λεβάντα, βασιλικός, μέντα, δενδρολίβανο.

Η ύπαρξη ποταμών, λιμνών, ορυζώνων, καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση τους μιας και αν αρχίσουν να γεννούν είναι δύσκολος ο έλεγχος των εντόμων. Η καταπολέμηση όπως αναφέραμε είναι να κρατηθεί ο αριθμός τους όσο μικρότερος γίνεται. Όσο ποιο πολύς χρόνος χάνεται τόσο δυσκολότερη γίνεται και η καταπολέμηση τους που καθίσταται και αδύνατη αν αρχίσουν οι ζέστες.

Μπορεί να υπάρξει και βιολογική καταπολέμηση με ανταγωνιστές στο οικοσύστημα που τρέφονται με αυγά και λάρβες και ζουν μέσα στα νερά των ποταμών ή των λιμνών. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά πρέπει να προβλεφθεί και η διατάραξη του οικοσυστήματος από τους καινούριους κατοίκους.ΥΛΙΚΑ για μικρές παγίδες κουνουπιών και άλλων εντόμων:
Ένα  πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού (1,5 ή 2 λίτρα)
50 γραμμάρια Ζάχαρη (καφέ - ακατέργαστη, κατά προτίμηση)
Λίγη μαγιά  (1 γραμμάριο)
Μαύρο χαρτί
Κολλητική ταινία.

ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Κόψτε το πλαστικό μπουκάλι στο μισό.
2. Αναμείξτε την καφέ ζάχαρη με το ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, το ρίχνουμε στο κάτω μισό της φιάλης.
3. Προσθέστε τη μαγιά. Μην το αναμείξτε απλά τοποθετήστε τη μέσα στο υγρό..

Δημιουργεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια.4. Τοποθετήστε το τμήμα χοάνης, ανάποδα, μέσα στο άλλο μισό της φιάλης, δένοντάς τα μαζί
5. Τυλίξτε το μπουκάλι με κάτι μαύρο (χαρτί, ταινία), αφήνοντας την κορυφή ακάλυπτη, και τοποθετήστε την κατασκευή εξωτερικά, κοντά σε σημεία που συγκεντρώνεστε.

Κάθε δύο εβδομάδες, αντικαταστήστε την παγίδα, με νέα!

ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ (π.χ και εντομοκτόνα)
Κ.Δούσης

Θα σας ξαναενημερώσω, λίαν συντόμως, για άλλους τρόπους καταπολέμησης κουνουπιών όπως για παράδειγμα τα εντομοκτόνα (αν και δεν τα συνιστώ !!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου