Τετάρτη

Φορολόγηση αγροτεμαχίων

"Εκ του προχείρου" φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί η περιβόητη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς δεν θα υπολογίζεται επί της αξίας, αλλά επί του... εμβαδού! Η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία πραγματοποίησε χθες την πρώτη συνεδρίασή της μετά από μεγάλο διάστημα, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ("προσωρινή", όπως χαρακτηρίστηκε) λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όχι με βάση την αξία, αλλά με βάση την επιφάνεια!
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η διακομματική επιτροπή Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. κατέληξε, ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ως προς τις περιορισμένες δυνατότητες υπολογισμού του ενιαίου φόρου στα αγροτεμάχια, στην απόφαση να φορολογηθούν αυτά με κατ' αποκοπήν φόρο, ο οποίος μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται όχι κάτω από τα 8 ευρώ και όχι πάνω από τα 13 ευρώ ανά στρέμμα.

Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αποδώσει ο φόρος στα αγροτεμάχια περί τα 750 εκατ. ευρώ.
Βέβαιο θεωρούν οι αρμόδιοι ότι από πλευράς φορολόγησης τα αγροτεμάχια δεν θα τύχουν ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης. Πιθανότατα θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές απομείωσης, οι οποίοι θα καθορίζονται ανάλογα με την καλλιέργεια και τη τοποθεσία τους (π.χ. αρδεύσιμα, παραθαλάσσια κ.λπ.). Ωστόσο, παραμένει μετέωρο ακόμη το αν θα ισχύσει ειδική κλίμακα ή θα υπαχθούν στην κλίμακα που ισχύει και για τα αστικά ακίνητα.
Όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές, αλλά με όριο εμβαδού.
Την ερχόμενη Δευτέρα πάντως, προγραμματίζεται και νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Στόχος είναι ώς το τέλος Μαΐου να έχει παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα, με βάση τα όσα συζητήθηκαν χθες στη διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Α. Βεσυρόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν τα εξής:
Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου εκτάσεων) θα αναζητηθούν 750 με 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό για το 2014 θα αναζητηθεί μέσω της επιβολής φόρου ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, ο οποίος θα είναι μεσοσταθμικά 8 έως 13 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελικό ποσό του φόρου ανά στρέμμα θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εκτός σχεδίου εκτάσεων που θα δηλώσουν ή έχουν ήδη δηλώσει οι φορολογούμενοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κάνουν λόγο για συνολική εκτός σχεδίου γη 66 εκατ. στρεμμάτων, υπάρχουν όμως και άλλες εκτιμήσεις, ακόμη και για 75 με 80 εκατ. στρέμματα. Όσο μεγαλύτερη θα είναι εν τέλει η συνολική έκταση στην επικράτεια, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για χαμηλότερο ύψος φόρου ανά υπόχρεο.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διακομματική, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια ανέρχεται στα 35 στρέμματα.
Τα 8 ή 13 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι μεσοσταθμικός φόρος, κάτι που σημαίνει πως για κάποιους θα υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση (λ.χ. για τις καλλιεργούμενες δασικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους) και για κάποιους υψηλότερη (π.χ. για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσιες εκτάσεις).
Για το 2015 και τα επόμενα έτη, ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου (ΕΒΑ, ΑΒΑ).
Στη συνεδρίαση της διακομματικής συζητήθηκε και το θέμα της απαλλαγής από το χαράτσι των φορολογούμενων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις, ενώ υπάρχει πρόταση για μικρή αύξηση του χαρατσιού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραπάνω φοροαπαλλαγή.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, τα αγροτεμάχια ανέρχονται σε:
- 30 εκατ. στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες
- 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια
- 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα
- 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια.
 Τα παραπάνω είναι στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας και προκύπτουν 75 εκατ. στρέμματα. Αντίθετα, η ΓΓΠΣ έχει στα αρχεία της 66 εκατ. στρέμματα. Για τον λόγο αυτό θα γίνει επικαιροποίηση.
Ακόμη, υπάρχουν οκτώ υποκατηγορίες αγροτεμαχίων, όπως:
- Αρδεύσιμα
- Μη αρδεύσιμα
- Παραθαλάσσια
- Μη παραθαλάσσια
- Κοντά σε εθνικές οδούς
- Μακριά από εθνικές οδούς
- Μονοκαλλιέργειες
- Πολυκαλλιέργειες (οπωροφόρα κ.ά.),
ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και η τοποθεσία, όπως:
- Ορεινά
- Ημιορεινά
- Πεδινά
Εξάλλου, υπογράφηκε χθες και η απόφαση τον τρόπο καταβολής, τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές από το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων του 2013, χωρίς να προβλέπεται, επί του παρόντος, ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙΚΟ !!!
Κε Σαμαρά, κουνήστε το κεφάλι σας. Είμαστε στο 2013. Έτος "σημαδιακό" για τους ιθαγενείς της χώρας.
ΠΗΓΗ:
http://www.avgi.gr/article/302628/forologisi-agrotemaxion-me-to-embado-kai-oxi-tin-axia-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου