Παρασκευή

Ρε που πάμε ;;; Σκανδάλων συνέχεια !!!!

Σκάνδαλο, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, μέσω συντάξεων που δίδονταν σε αποβιώσαντες ανθρώπους, ταλανίζει τα τελευταία 24ωρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 Πρωταγωνιστές σε αυτή την απίστευτη υπόθεση, σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση, είναι πρόσωπα υπεράνω υποψίας, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΓΛΚ που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος εμφανίζεται πρώην ανώτατο στέλεχος, το οποίο υπηρετούσε στο Τμήμα Συντάξεων. Σύμφωνα με το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, το κόλπο είχε στηθεί ως εξής: δίνονταν εντολές προς το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.), προκειμένου να εκταμιεύονται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά, που υποτίθεται ότι κατέληγαν σε συνταξιούχους, οι οποίοι, όμως, δεν βρίσκονταν πλέον στη ζωή. Οι εμπλεκόμενοι φρόντιζαν να αλλάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τη διεύθυνση κατοικίας των νεκρών «παραληπτών» και τελικά να εισπράττουν οι ίδιοι τα εμβάσματα!





Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, το ποσό που έχουν καρπωθεί ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η δε υπόθεση έχει πολλές ομοιότητες με το έτερο μεγάλο -και παλαιότερο- οικονομικό σκάνδαλο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας και είναι ενδεικτική του ελλιπέστατου ελέγχου που υπάρχει στις κρατικές υπηρεσίες. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν δίνονταν επιδόματα αλλά συντάξεις, τις οποίες δεν «εισέπρατταν» συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων αλλά αποβιώσαντες!

Τι δείχνουν οι έρευνες

Για την υπόθεση είναι ενήμερος ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22 Μαΐου ο γενικός Διευθυντής Συντάξεων με εμπιστευτικό έγγραφο γνωστοποιούσε ότι όντως ύστερα από έλεγχο «διαπιστώθηκε η ύπαρξη εντολών προς το ΚΕ.Π.Υ.Ο. για την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών σε θανόντες συνταξιούχους, ύστερα από αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού και της διεύθυνσης κατοικίας τους».
Από το αστυνομικό ρεπορτάζ προκύπτει ότι, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, είχε ειδοποιηθεί υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία και διενήργησε προανάκριση, για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκταμιεύονταν χρήματα τα οποία κατέληγαν σε νεκρούς. Στο πλαίσιο της προανάκρισης, ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας μετέβη στα γραφεία του Τμήματος Συντάξεων, όπου πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα.
Η προανάκριση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα «δράστης των ανωτέρω ενεργειών είναι συνταξιούχος υπάλληλος του Γ.Λ. Κράτους, η οποία είχε δράση πριν και μετά τη συνταξιοδότησή της».
Πλέον ερευνάται και η συμμετοχή άλλων προσώπων-υπαλλήλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου