Πέμπτη

EUROBANK Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ" ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Στις 29 Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νέος για την αναβαλλόμενη φορολογία που θα δώσει τεράστια ώθηση στην στρατηγική διαγραφών δανείων.
Μετά τις πιέσεις που έχει ασκήσει ο SSM στις ελληνικές τράπεζες να πετύχουν τους στόχους οι τράπεζες και με την στήριξη του αναβαλλόμενου φόρου θα προβούν σε επιθετικές πωλήσεις προβληματικών δανείων και μάλιστα άμεσα.
Ήδη η Eurobank προχωράει στην άμεση πώληση 1 δισεκ. ευρώ προβληματικών καταναλωτικών δανείων που δεν έχουν καμία εξασφάλιση και έχουν πλήρως καλυφθεί με προβλέψεις.
Ήδη έχει ανοίξει το επενδυτικό αρχείο σε διεθνείς επενδυτές και στόχος είναι να πάρει τίμημα 3% με 5% της ονομαστικής αξίας δηλαδή 30 με 50 εκατ ευρώ το οποίο θα εγγράψει στα αποτελέσματα.
Εάν η έκδοση πάει καλά και πιάσει η τράπεζα τους στόχους θα πουλήσει – στο πλαίσιο της διαγραφής δανείων – ακόμη 1 δισεκ. ευρώ έως το τέλος 2017.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη και η Πειραιώς προετοιμάζεται αλλά και οι άλλες τράπεζες Εθνική και Alpha bank με στόχο να πουλήσουν εντός του 2017 περίπου 8 με 10 δισ.
Με μέσο όρο 4% με 5% επί της ονομαστικής αξίας των προβληματικών δανείων που θα πουληθούν σημαίνει για τον τραπεζικό κλάδο κέρδος 400 με 500 εκατ ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα πουληθούν καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται οριστικά όπως στην περίπτωση της Eurobank αλλά και παλαιά επιχειρηματικά δάνεια που εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν ως σκελετοί στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Με βάση το νέο νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία ακόμη και εάν πουληθεί προβληματικό δάνειο με ζημία οι τράπεζες έχουν μια περίοδο 20 ετών να αποσβέσουν την ζημία.

Στις 29 Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία
Ο νέος νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία και τις διαγραφές δανείων θα δώσει ισχυρή ώθηση στις τράπεζες και στις μετοχές.
Η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο όσον αφορά το DTC δηλαδή τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν λόγω των ζημιών από το PSI+ και βεβαίως από τα stress tests στα assets quality review AQR κατέγραψαν μεγάλης κλίμακας – ιστορικές – ζημίες.
Το κράτος αποδέχθηκε την ενσωμάτωση της αναβαλλόμενης φορολογίας και της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο σημείο οι τράπεζες να διαθέτουν 33-34 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 19,5 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος και 14,5 δισεκ. DTC.
Με τον νέο νόμο δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να προβαίνουν σε σημαντικές διαγραφές δανείων και έτσι να εξυγιαίνουν πολύ πιο επιθετικά τα προβληματικά χαρτοφυλάκια δανείων τους.


Με τις αλλαγές που θεσμοθετούνται
1)Οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους για τα προβληματικά δάνεια.
2)Θα εμφανίσουν γρηγορότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς κέρδη
3)Θα ενισχύσουν γρηγορότερα τα κεφάλαια τους.
4)Θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη έκταση τις διαγραφές προβληματικών δανείων.
5)Η παράμετρος αυτή δεν έχει περάσει στις αποτιμήσεις και εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην αξία των τραπεζικών μετοχών.
6)Διατηρείται τελικά η παράμετρος όταν εμφανίζονται ζημίες στα αποτελέσματα χρήσης να μετατρέπονται σε κεφάλαιο υπέρ του δημοσίου – ΤΧΣ.
7)Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πουληθούν δάνεια με πιο επιθετικό τρόπο ακόμη και εάν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των προβλέψεων και της τελικής τιμής πώλησης.


Π.χ. εάν μια τράπεζα έχει κάνει πρόβλεψη 50% και πουλήσει ένα δάνειο στο 40% η ζημία 10% που προκύπτει θα μετατρέπεται σε αναβαλλόμενο φόρο και έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε ευκολότερα δάνεια.
8)Εκτιμάται ότι το όφελος για τις τράπεζες μπορεί να ξεπερνάει τα 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος ετών.

www.bankingnews.gr

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

Οι διοικητές των ρωσικών κρατικών τραπεζών θέλουν να επισπεύσουν την αποχώρηση των τραπεζών τους από την Ουκρανία, ώστε να περιορίσουν τις ζημιές που θα υποστούν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε ο Ουκρανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, βάσει των οποίων, τους επιβάλλονται απαγορεύσεις στη εξαγωγή κεφαλαίων επί ένα χρόνο.
Την πρόθεση τους αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία έχει γίνει μια οικονομία υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές. «Κατά την άποψη μας αλλά και κατά την άποψη πολλών οικονομικών παραγόντων, η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν είναι μια χώρα με ελκυστικό επενδυτικό κλίμα» αλλά «μια χώρα με… οικονομία υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές»
Στις 16 Μαρτίου το Κίεβο επέβαλλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές κρατικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Πρόκειται για τις ουκρανικές Sberbank και VTB, την BM Bank(θυγατρική της VTB ), την Prominvest Bank (θυγατρική της VEB) και την VS Bank (θυγατρική της Sberbank). Οι κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, 23 Μαρτίου, με απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου