Πέμπτη

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Η 23η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

Παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση γιόρτασε  η Καλαμάτα την 196η επέτειο από την απελευθέρωσή της.
Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πλατείας της 23ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.



Λίγο πριν ξεκινήσει η Αναπαράσταση o Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε  ότι, «Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς  προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα»,

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός, πως «στις 23 Μαρτίου του 1821 η "Μεσσηνιακή Γερουσία" απηύθυνε έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης».
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, "urbi et orbi":

«Εμείς οι Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτόν τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της.»
Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της "Μεσσηνιακής Γερουσίας", συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».





Ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και στη συνέχεια η παρέλαση των σχολείων της πόλης και των χορευτικών συλλόγων.
Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε πεζός στην οδό 23ης Μαρτίου, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τους πολίτες της Καλαμάτας, με τους οποίους και συνομίλησε για αρκετή ώρα,.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος  Αντώνιος Γρέγος, πλήθος αυδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και χιλιάδες κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τελέσε τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Η σύνθεση αναπαριστά την Ελλάδα να στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821.
Λίγο αργότερα, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας έγινε  η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και ακολούθησε  η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

Οι λαμπροί εορτασμοί θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»



Αντώνης Σαμαράς: «Η σημερινή ημέρα είναι δείγμα γραφής του χθες, που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο»

17474300_10155264068727845_2021731802_o.jpg

Μήνυμα ενότητας έστειλε μετά το πέρας των εορτασμών της απελευθέρωσης της Καλαμάτας ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς σε σύντομη δήλωση του τόνισε ότι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις των ελλήνων στις δυνάμεις του έθνους και να μην τις βάζουμε σε δεύτερη μοίρα… «Χωρίς αυτές τις δυνάμεις δε θα υπάρχει , μέλλον δε θα υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα υπάρχει προοπτική» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα αποτελεί ένα δείγμα γραφής του χθες που πρέπει να μας ενώσει στο αύριο

ΠΗΓΗ:ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου