Κυριακή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ...

Σε εισηγήσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προχωρά η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που προτείνει είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.
Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή με άμεση γνώση του θέματος, όλα συντείνουν στη μείωση του αφορολόγητου, στη λογική ότι, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα, καθώς με την επιλογή της περικοπής του αφορολόγητου μπορεί να επιτευχθεί η είσπραξη εσόδων, στη λογική του «παίρνουμε λίγα από τους πολλούς», διασφαλίζοντας ταυτόχρονα προνοιακά επιδόματα.
Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.
Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας δείχνουν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για την ανεργία και τους φτωχούς εργαζόμενους στην Ελλάδα των μνημονιακών χρόνων, τα οποία συμπεριέλαβε στην προσφυγή της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χθες στο Στρασβούργο για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το 2010 έως και σήμερα. Σύμφωνα με αυτά συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. 
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ...ΧΕΡΙ ΤΟΥ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...)
Τι δείχνουν τα στοιχεία:
- Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.
- 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.
- Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.
- 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. 
- Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%.
- Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
- Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
- Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
- Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.
- Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά.
- Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
- Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.
- Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. 
Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών:
 - Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
 - Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
- Μόλις δύο στους δέκα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου