Κυριακή

Ασφαλιστική λαίλαπα για χιλιάδες επαγγελματίες σε χωριά με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

 

Στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης «κολλάει» η διαδικασία του δανεισμού της Ελλάδας από τους τρεις Θεσμούς. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες, που όμως θα κοστίσει ακριβά σε χιλιάδες κατοίκους χωριών, είναι ότι οι Θεσμοί ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να πάρει πίσω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ασφάλισης των επαγγελματιών στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων (που κατά κανόνα έχουν μια μικρή δραστηριότητα, όπως καφενείο,
παντοπωλείο κ.λπ.) που ήταν μέχρι τώρα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η μερίδα αυτή των επαγγελματιών θα συνεχίζει να ασφαλίζεται σύμφωνα με το ευνοϊκό καθεστώς των αγροτών, σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες (λιγότερη κατώτατη εισφορά, χρονικό περιθώριο μετάβασης στις υψηλότερες εισφορές κ.ά.).
Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι πρόκειται περίπου για 50.000 άτομα.
Οι Θεσμοί ζητούν να ισχύσει για τις εισφορές τους το μοντέλο των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή να αυξηθούν άμεσα και δίχως μεταβατική περίοδο οι εισφορές τους στο 26,95% του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά το κυριότερο να έχουν κατώτατη εισφορά πολύ υψηλότερη από την υφιστάμενη, αλλά και από εκείνη που θα πληρώνουν αντίστοιχα οι αγρότες.

Αυτές, βεβαίως, δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που ζητούν οι δανειστές.
Στην ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί ότι με καθόλου καλό μάτι δεν αντιμετωπίζονται και οι εκπτώσεις εισφορών στους νέους επιστήμονες που έχουν κάτω από πέντε έτη ασφάλισης. Ο νέος νόμος, υπενθυμίζεται, προβλέπει έκπτωση που ξεκινά από ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και έως 13.000 ευρώ και φτάνει στο 50%.
Από αυτό το ποσό και άνω για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της έκπτωσης. Βάσει των παραπάνω, από την έκπτωση προβλέπεται να επωφεληθούν και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ.

Οι δανειστές ζητούν το όριο του 50% να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων, άρα μικρότερη και η επιβάρυνση για τα έσοδα του Ταμείου. Τέλος, ενστάσεις υπάρχουν και για την κυβερνητική απόφαση να εξαιρεθούν όσοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ χάσουν από τον επόμενο μήνα το επίδομα, από την αναδρομική επιστροφή των ποσών που είχαν εισπράξει κατά το α’ εξάμηνο του έτους.
Η εξαγγελία αυτή δημιουργεί, σύμφωνα με τους Θεσμούς, ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

πηγή: www.tharrosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου