Κυριακή

ΣΤΗ ΒΡΑΣΗ ... ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

moudania
 
Μια εκκλησία 700 ετών η οποία βρίσκεται στην επαρχία της Προύσας, στην περιοχή των Μουδανιών, στην Τουρκία, είναι προς πώληση στο διαδίκτυο στην τιμή του ενός εκατομμύριων δολαρίων, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η πώληση του βυζαντινού μνημείου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Προύσας.
Την πώληση του χριστιανικού ναού διαχειρίζεται ο κτηματομεσίτης Νουσρέτ Ακιούζ- Nusret Akyüz, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήματα ενδιαφερόντων διευκρίνισε: «Η αγγελία αναφέρεται στο ορισμένο κτίσμα και δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορώ να επαναλαμβάνω κάθε λίγο το ίδια πράγματα, είστε ο πεντηκοστός που δίνω διευκρινίσεις», είπε ο Ακιούζ.
Ένα παλαιό έγγραφο που γράφηκε από τον Dr. J. Covel το 1676 αναφέρει ότι ο ναός στα Μουδανιά ήταν αφιερωμένος στην «Παναγία την Παντοβασίλισσα». Ο τρούλος και το καμπαναριό της εκκλησίας κατέρρευσαν από σεισμό το 1885 και η εκκλησία ανακαινίστηκε από τους χριστιανούς το 1883.
Όταν ο ελληνικός πληθυσμός, που άκμαζε στην περιοχή επί αιώνες (γράφει το τούρκικο δημοσίευμα) αναγκάστηκε να προσφύγει στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατά τις αρχές του 20ου αιώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και πέρασε σε Τούρκο ιδιοκτήτη.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται για την πρώτη είδηση για πώληση ιστορικών μνημείων και εκκλησιών στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου