Πέμπτη

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Παρά την κρίση, δίνουμε στα παιδιά που επαιτούν και τα κυκλώματα κερδίζουν

Σημαντικά κέρδη, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να αποφέρει στα κυκλώματα η παιδική εκμετάλλευση καθώς, παρά τις παραινέσεις οργανώσεων καταπολέμησης του φαινομένου, να μη δίνει ο κόσμος χρήματα στα παιδιά, πολλοί αδυνατούν να αρνηθούν στα απλωμένα παιδικά χέρια.

Παρά την κρίση, δίνουμε στα παιδιά που επαιτούν και τα κυκλώματα κερδίζουν
Στη θλιβερή διαπίστωση καταλήγει η επιστημονική υπεύθυνη του έργου «JOINT STRATEGY FOR THE SOCIAL PROTECTION OF VULNERABLE SOCIAL GROUPS - "GIMMIE SHELTER"» και εκπρόσωπος της «ΑΡΣΙΣ» - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Βαλμπόνα Χυστούνα, κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του.
Το έργο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει διάρκεια είκοσι μήνες (ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο) και υλοποιείται από 5 εταίρους, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, την Περιφερειακή Διοίκηση Smolyan (Βουλγαρία), την ΣΤΗΡΙΞΗ, Κοινωνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, την ΑΡΣΙΣ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Κομοτηνής Κ. Καραθεοδωρή A.E.
Στόχος του "GIMMIE SHELTER" είναι η ενίσχυση του μηχανισμού καταγραφής, πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών στις περιοχές συνεργασίας των δύο χωρών.
"Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2014, στο πλαίσιο του έργου, εντοπίσαμε 337 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πουλώντας χαρτομάντηλα, λουλούδια και άλλα μικροαντικείμενα, πλένοντας παρμπρίζ αυτοκινήτων, παίζοντας μουσική ή επαιτώντας" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Χυστούνα προσθέτοντας ότι άλλα 1000 περίπου παιδιά, δέχθηκαν το ίδιο έτος, διάφορες υπηρεσίες από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της "Αρσις". Οπως εκτιμά άλλωστε, το παράνομο αυτό "εμπόριο", εξακολουθεί να υφίσταται και να αποφέρει σημαντικά κέρδη στα κυκλώματα εκμετάλλευσης, παρά την οικονομική ύφεση, αφού κάθε παιδί μπορεί να "βγάλει" μέχρι και 50 ευρώ ημερησίως!
"Η πλειονότητα των παιδιών είναι 6 έως 12 χρόνων και ρομά, Αλβανικής και Βουλγαρικής καταγωγής που έρχονται στη χώρα μας συνοδεία συγγενών. Υπάρχουν και Ελληνικής καταγωγής παιδιά που έρχονται στη Θεσσαλονίκη από την Θράκη για δουλειά και φυσικά, αν και είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της περιοχής τους, σταματούν την φοίτηση" εξηγεί.
"Μάλιστα", συνεχίζει, "τα παιδιά από την Ελλάδα πουλούν μπαλόνια και λαχεία ή ζητιανεύουν ενώ οι Βούλγαροι και Αλβανοί, παίζουν μουσικά όργανα, πουλούν χαρτομάντηλα ή είναι ρακοσυλλέκτες".
Σύμφωνα με στοιχεία του έργου, τα παιδιά που προσήλθαν στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων απασχολήθηκαν για πολλές ώρες με ενισχυτική διδασκαλία και εργαστήρια μέσα στο χώρο αλλά και εξωτερικά, προσφέροντας έτσι διέξοδο με εκπαιδευτικά ερεθίσματα και ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να εκπαιδευτούν σε χρήσιμες δεξιότητες.
"Δυστυχώς δεν είναι αρκετό, όπως φαίνεται, να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης, όμως γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο ένα παιδί αφιερώνει το χρόνο του σε εμάς, τόσο λιγότερο εργάζεται, τόσο λιγότερο είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους και τόσο περισσότερο αναγνωρίζει την αξία της μόρφωσης και του παιχνιδιού" διαπιστώνει η κ.Χυστούνα κάνοντας παράλληλα, έκκληση, να καταγγέλλονται περιστατικά εκμετάλλευσης στο 1107, την εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου