Τετάρτη

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΑΣΙΣ

Την τρίτη και... φαρμακερή, πέρυσι στις 22 Ιουλίου, πιάστηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας να περιποιείται βράδυ τη χασισοφυτεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο "καλλιεργητής" μπήκε στη φυτεία με τα 114 δενδρύλλια ύψους από 0,5 έως 2,5 μέτρα για να τα ποτίσει και να τα φροντίσει. Οι αστυνομικοί, που περίμεναν για να τον συλλάβουν, είχαν μάθει ότι στη δασική περιοχή Σόριζα της Βαλύρας, δίπλα στο ποτάμι Μαυροζούμαινα, κάποιος καλλιεργεί χασισόδεντρα. Μόλις πήγαν εκεί είδαν ότι ποτίζεται με συσκευή άντλησης από το ποτάμι και με λάστιχο. Κοίταξαν και το θερμοκήπιο όπου μεγάλωναν τα φιντάνια και υποψιάστηκαν αμέσως ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που συνελήφθη να καλλιεργεί 137 δέντρα χασίς το 2007.

Όμως για να είναι σίγουροι παραφύλαξαν στη φυτεία και όταν το βράδυ είδαν τον κατηγορούμενο να πλησιάζει, περίμεναν, κι εκείνος αφού ξεκίνησε τις δουλειές του, τον συνέλαβαν. Πάνω του αλλά και στο σπίτι του στη Βαλύρα βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 γραμμάρια χασίς, σπόροι χασίς βάρους 4,4 γραμμαρίων, καθώς και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος στην καλλιέργεια της φυτείας.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι τα φυτά ήταν αδύναμα και η φυτεία δεν θα έβγαζε περισσότερα από 3 - 4 κιλά και θα έμεναν μόνο τα 30 - 40 από αυτά. Λίγο νωρίτερα αστυνομικός κατέθετε ότι τα 114 δέντρα -τα οποία χαρακτήρισε εύρωστα και υγιή- θα έβγαζαν 60 - 70 κιλά χασίς, το οποίο εκτίμησε ότι θα έπιανε στην αγορά 3.500 - 4.000 ευρώ το κιλό.
Ο αστυνομικός είπε ακόμη ότι ο 56χρονος δικαιολογήθηκε πως χρωστούσε στις τράπεζες και ήθελε να σώσει το σπίτι του. Κάτι που υποστήριξε και χθες στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το πολύ να κέρδιζε 10.000 ευρώ για να τα δώσει στην τράπεζα και το περισσότερο από το χασίς θα το "έπινε" ο ίδιος. Όταν άκουσε την ποινή αντέδρασε, γύρισε στο δικαστήριο και είπε "εμένα ισόβια;" - "Βρήκατε το στραβό και τον τυφλώσατε!".
ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ
Σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 35χρονος αγρότης από το Βλαχόπουλο, ο οποίος κατηγορείτο για την καλλιέργεια χασισοφυτείας αποτελούμενης από 312 δενδρύλλια.
Τον κατηγορούμενο πρόδωσε ένα αποτύπωμά του και συνελήφθη πέρυσι στις 27 Αυγούστου στο Βλαχόπουλο για την καλλιέργεια της χασισοφυτείας. Χθες στο δικαστήριο ο 35χρονος έδωσε για πρώτη φορά το όνομα και τη διεύθυνση του άλλου, με τον οποίο υποστήριξε ότι έκαναν μαζί την καλλιέργεια - ενώ γλίτωσε τα ισόβια γιατί το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η φυτεία, αποτελούμενη από 312 δενδρύλλια, είχε εντοπιστεί από ελικόπτερο στη θέση "Δρακοράχη" ανάμεσα στα χωριά Κούμαρο και Βλάση στις αρχές Ιουλίου - αλλά οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δεν είχαν αρκετά στοιχεία για τη σύλληψή του αν και τον είχαν προσαγάγει ως ύποπτο. Τότε όμως το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο ήταν ότι το κτήμα του γειτνίαζε με τον χώρο στον οποίο καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,2 έως 1,5 μέτρο περίπου. Στο χώρο της φυτείας είχαν βρεθεί και διάφορα εργαλεία, λάστιχα ποτίσματος, καθώς και ποσότητα χασίς, βάρους 175 γραμμαρίων. Ολα τα αντικείμενα πήγαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για να βρεθούν αποτυπώματα, και όταν ένα αποτύπωμά του ταυτοποιήθηκε πάνω σε μπουκάλι νερού εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα αρχικά είχε αρνηθεί την κατηγορία και αμφισβητούσε ότι το αποτύπωμα είναι πράγματι δικό του. Ενώ χθες στην απολογία του τα παραδέχτηκε όλα και είπε ότι ντρέπεται. Ισχυρίστηκε επίσης ότι άρχισε να καπνίζει χασίς και να παίρνει αντικαταθλιπτικά όταν το 2004 έχασε τον αδερφό του. Υποστήριξε δε ότι μαζί με τον άλλον που έβαλαν τη φυτεία ήθελαν να το καλλιεργήσουν για την πάρτη τους και όχι να το πουλήσουν - αλλά δεν υπολόγισαν ότι μια χαρτοπετσέτα σπόροι θα έδιναν τόσα πολλά δέντρα. Πάντως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο οποίος επικαλέστηκε την... εμπειρία άλλων φυλακισμένων στο Ναύπλιο όπου κρατείται, τα χασισόδεντρα που φύτεψαν με τον άλλον δεν θα έβγαζαν περισσότερο από μια χούφτα χασίς το καθένα. Σχετικά με την αρχική του στάση ότι δεν καλλιεργούσε αυτός το χασίς, υποστήριξε στο δικαστήριο πως φοβήθηκε και δεν ήθελε να πάει στη φυλακή.  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/62153-xasisofyteia-vlaxopoulo
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/62093-isovia-se-valyraio-kalliergeia-xasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου