Τετάρτη

Κλείνει το γηροκομείο της Τρίπολης (;)

Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας: Η εκκλησία φορολογείται επαχθώς

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «βάλει λουκέτο» το γηροκομείο της Τρίπολης αν μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν αποδώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που του οφείλουν, ανέφερε σήμερα με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρος, στο περιθώριο της ιερατικής σύναξης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η εκκλησία «φορολογείται επαχθώς».

Ο μητροπολίτης Μαντινείας υπογράμμισε ότι η εκκλησία, όπως και οι πολίτες, υφίσταται τόσο τις ευεργεσίες όσο και τις ταλαιπωρίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός και φορολογείται κανονικά και μάλιστα πολλαπλάσια από τους πολίτες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά για την εκκλησιαστική περιουσία ότι «φορολογείται σε ποσοστό 2,5 τοις χιλίοις ενώ είναι άλλη καταπατημένη και άλλη από το κράτος δεσμευμένη -και δεν αποφέρει κανένα εισόδημα».

Πρόσθεσε ότι η εκκλησία λειτουργεί φιλανθρωπικά ιδρύματα, κι αντί το κράτος να την ενισχύει, τη φορολογεί.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «τα εκκλησιαστικά ιδρύματα φορολογούνται από την Πολιτεία η οποία δεν μας δίνει τίποτα.

Το γηροκομείο μάλιστα κινδυνεύει να κλείσει, γιατί χρωστάει το κράτος τις υπηρεσίες που έχουμε προσφέρει στους ασφαλισμένους του».

Συμπλήρωσε δε ότι «το γηροκομείο έχει στο ταμείο του μόνο 40.000 ευρώ, ενώ πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 25.000 ευρώ για το προσωπικό, για τροφεία και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γερόντων. Επομένως σε δύο μήνες εάν το κράτος δεν μας δώσει τα οφειλόμενα θα κλείσουμε το γηροκομείο».

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στην περίπτωση μεγάλου ξενοδοχείου στο κέντρο της Τρίπολης που αποτελεί κληροδότημα για τους φτωχούς της πόλης με πρόεδρο τον ίδιο και είπε, ότι δεν φορολογούν το ξενοδοχείο για τα έσοδα που έχει, αλλά για την αξία που έχει όλο το οικοδόμημα και ζητούν να πληρωθεί φόρος 70.000 ευρώ».

Τέλος, ερωτηθείς σχολίασε το ζήτημα της ανέγερσης του τζαμιού στην Αθήνα, λέγοντας ότι, «στην εκκλησία η Πολιτεία δεν δίνει ούτε οικόπεδα, ούτε χρήματα για να κτίσουμε ναούς, για το τζαμί όμως στην Αθήνα έδωσε και το οικόπεδο του Πολεμικού μας Ναυτικού και τα χρήματα για να οικοδομηθεί. Ε, δεν είναι αντιφατικό και παράξενο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου