Πέμπτη

Χόρεψαν «Καλαματιανό», δοκίμασαν γουρνοπούλα δηλαδή γλέντησαν "μεσσηνιακά" 25 Βέλγοι

Αφορμή της επίσκεψης των 25 Βέλγων στην Καλαμάτα ήταν η βάπτιση της πανέμορφης
Ελένης-Κατερίνας- Chantal Close.
Της ευχόμαστε να είναι καλότυχη, πάντα ευτυχισμένη στη ζωή της και να μοιάσει στο θείο της…

Χόρεψαν «Καλαματιανό», δοκίμασαν γουρνοπούλα, έκαναν «παρά πέντε» και καταδύσεις, γνώρισαν τη Μεσσηνία…
Τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς τουριστών στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ξένοι έρχονται στην Καλαμάτα και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους πέρα από τα ελληνικά σύνορα...
Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, είκοσι πέντε Βέλγοι, από 13 έως και 82 χρόνων, βρέθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα... Αφορμή, η βάφτιση συγγενικού τους προσώπου. Δοθείσης της ευκαιρίας, αποφάσισαν να ξεναγηθούν στη μεσσηνιακή γη, αλλά και να «γεμίσουν» με εμπειρίες που προσφέρει η περιοχή.
Το «Θάρρος» τους συνάντησε το τελευταίο βράδυ στην πόλη μας και μας μετέφεραν τα πράγματα που τους άρεσαν, αλλά και τα «κακώς κείμενα» που εντόπισαν στις συνήθειές μας...

Η εμπειρία μιας βάπτισης στην Ελλάδα
Πρωτόγνωρη ήταν, για τους Βέλγους επισκέπτες, η εμπειρία της τελετής βάπτισης που παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Μαντίνεια. Αν και τους φάνηκε από λίγο έως πολύ βάρβαρη ως διαδικασία για το βρέφος, στη συνέχεια το διασκέδασαν με την ψυχή τους... Έμαθαν «Καλαματιανό», τον οποίο και εξάσκησαν, και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το ελληνικό γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν μέχρι τις πρωινές ώρες... πράγμα, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστο για Κεντροευρωπαίους.
Τίμησαν, δε, δεόντως τον «μπουφέ», δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην ελληνική κουζίνα, για την οποία εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά λόγια!

Η Καλαμάτα
Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν στο Βέλγιο από την πόλη της Καλαμάτας. Ο συνδυασμός θάλασσας- βουνού, συμφώνησαν όλοι, είναι αυτό που κάνει την πόλη μας ξεχωριστή και της χαρίζει μια σπάνια φυσική ομορφιά.
Επίσης, όπως μας είπαν, στην Καλαμάτα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και τις συνήθειές τους, καθώς πρόκειται για μια μικρομεσαία, ήσυχη πόλη, που δεν είναι τουριστική όπως η Αθήνα και ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς...
Με τα καλύτερα λόγια εκφράστηκαν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν. Τόσο από την καθαριότητα και τις υπηρεσίες που συνάντησαν όσο και από την τιμή.
Όπως δήλωσαν, πολύ φιλόξενοι ήταν και οι ένοικοι δίπλα τους, που τους πρόσφεραν να δοκιμάσουν λουκουμάδες, ενώ αυτοί ανταπέδωσαν με βέλγικη μπύρα.
Όσο για τις παραλίες μας, τις βρήκαν εκπληκτικές, πεντακάθαρες και ζεστές, χωρίς να επικρατεί το αδιαχώρητο, όπως συμβαίνει, κυρίως, στις παραλίες του Βορρά της Ευρώπης.
Ο μικρότερος της παρέας, που για πρώτη φορά μπήκε και σε αεροπλάνο, μας είπε ότι ανυπομονεί για την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την πόλη μας, και- γιατί όχι- να μην έρθει με το σχολείο του...

Η Μεσσηνία και οι εμπειρίες που προσφέρει
Εκτός της Καλαμάτας, οι 25 Βέλγοι επισκέφτηκαν αρκετά μέρη στο νομό. Παράλληλα, δοκίμασαν ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει η περιοχή.
Τις καλύτερες εντυπώσεις τούς άφησε το Πολυλίμνιο, αλλά και η Μεσσηνιακή Μάνη, ειδικά η Καρδαμύλη.
Μερικοί, πιο τολμηροί, αποφάσισαν να δοκιμάσουν και τα «ακραία σπορ» που προσφέρει η περιοχή μας, όπως πτώση με «παρά πέντε» από την Άνω Βέργα, αλλά και καταδύσεις στα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, μένοντας ενθουσιασμένοι από τη μοναδική αυτή εμπειρία...

Φιλόξενοι και «ζεστοί» οι Έλληνες
Αρκετά φιλόξενους και «ζεστούς» μας βρήκαν οι Βέλγοι επισκέπτες. Παντού όπου πήγαν, όπως μας είπαν, όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και προσπαθούσαν ακόμα και να μιλήσουν γαλλικά για να τους βοηθήσουν.
Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν τα παιδιά που δουλεύουν στο σέρβις στα καφέ και στις ταβέρνες, που ενώ «πνίγονταν» στη δουλειά, είχαν πάντα το χαμόγελο στα χείλη, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Την ίδια ευγένεια συνάντησαν και σε όσα εμπορικά καταστήματα επισκέφτηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες ήταν πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν, είτε ψώνιζαν είτε όχι...

Εκτίμησαν την «ελληνική κουζίνα»
Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μη δοκιμάσουν τη μεσσηνιακή κουζίνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Καλαμάτα...
Κι αν το παγκοσμίως φημισμένο καλαματιανό λάδι το ήξεραν, γνώρισαν και τη γουρνοπούλα, την οποία και βρήκαν πεντανόστιμη.
Επίσης, προτίμησαν για τη διατροφή τους αρκετά σουβλάκια, καθώς και τις πίτες με γύρο.
Τέλος, τους άρεσαν οι ποικιλίες στα καλοκαιρινά καταστήματα, τις οποίες και συνόδευσαν με ούζο, αλλά και αρκετή μπύρα, Βέλγοι γαρ, ενώ η 82χρονη γιαγιά που ήταν μαζί τους, μας τόνισε ότι βρήκε εξαιρετικό το ελληνικό κρασί.

Τα «κακώς κείμενα» στην Ελλάδα
Αυτό που τους έκανε τη μεγαλύτερη αρνητική εντύπωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ήταν η οδική μας συμπεριφορά, και μάλλον όχι άδικα... Παρατήρησαν ότι κανείς σχεδόν δε σταματά σε διαβάσεις, ακόμα και αν έβλεπαν γονείς με καρότσι, και όταν οι ίδιοι σταματούσαν με το αυτοκίνητό τους, οι πεζοί ξαφνιάζονταν και τους ευχαριστούσαν, ενώ στο Βέλγιο είναι αυτονόητο.
Επίσης, δε βρήκαν την πόλη μας και τόσο καθαρή, ενώ άσχημη εικόνα ήταν για τους ίδιους και τα γκράφιτι σε σχεδόν κάθε τοίχο.
Εντύπωση τους προκάλεσε ακόμα το γεγονός ότι το κάπνισμα επιτρεπόταν παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.
Τέλος, πρόσεξαν και αυτοί την αργοπορία των Ελλήνων στα ραντεβού τους...

Ανυπομονούν να επιστρέψουν
Φεύγοντας για την πατρίδα τους, από το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», στο σύνολό τους οι Βέλγοι επισκέπτες μάς δήλωσαν ότι πολύ ευχαρίστως θα ξαναβρεθούν στην Καλαμάτα, αλλά και τη Μεσσηνία, για να προλάβουν να γνωρίσουν ακόμα περισσότερα μέρη.
Η εμπειρία τους για δύο εβδομάδες στην περιοχή μας ήταν καταπληκτική και βίωσαν στο μέγιστο βαθμό την ελληνική φιλοξενία...
Σίγουρα οι ίδιοι θα αποτελέσουν και την καλύτερη «διαφήμιση» για τη Μεσσηνία, και όχι μόνο, πίσω στο Βέλγιο.

Του Κώστα Γαζούλη

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου