Τρίτη

Γιατί αισθάνομαι σαν μαχαραγιάς (;)

Κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας δύο και πλέον φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας εκτιμά η γερμανική τράπεζα Deutche Bank ότι υπάρχουν νότια της Κρήτης, αλλά δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος προσαρμογής λόγω ενθουσιασμού!
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση της γερμανικής τράπεζας που δημοσιεύει το capital.gr, αναφέρονται οι εκτιμήσεις επιστημόνων από τις γεωλογικές μελέτες που μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας περίπου 430 δισ. ευρώ κάτω από το βυθό νότια της Κρήτης.
 Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε θα πρόκειται για το 15ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, χωρίς -τονίζεται- να υπολογίζονται τα κοιτάσματα που τυχόν υπάρχουν στο Ιόνιο ή στο Αιγαίο.


Οι συντάκτες προχωρούν σε λεπτομερείς υπολογισμούς για το τελικό κέρδος της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου ανέρχεται στο 25% και άλλο ένα 25% είναι το κέρδος των εταιρειών που κάνουν την εξόρυξη. Επομένως, συνεχίζει η Έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε η Ελλάδα θα έχει κέρδος ίσο με το 50% της συνολικής αξίας των κοιτασμάτων (δηλαδή 215 δισ. ευρώ).
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ της Ελλάδας και, σύμφωνα με την Έκθεση, θα αρχίσει να εισρέει στα ταμεία της χώρας από το 2020 (δηλαδή το χρονικό όριο που έχει τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους) καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζονται 8-10 χρόνια για να αρχίσει η πλήρης εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος.
Αν αποδειχθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Επισημαίνουν όμως ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας, γιατί η ευφορία μπορεί αφενός να δώσει ώθηση σε στρατηγικές εξόδου από το ευρώ και αφετέρου να επαναφέρει πολιτικές που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα. Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα το Ολλανδικό Σύνδρομο, όταν η ανακάλυψη κοιτασμάτων από την Ολλανδία το 1959 κράτησε την ανταγωνιστικότητα της χώρας χαμηλά.
ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ" ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ;
"ΑΓΓΛΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ ...ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΟΙ, ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ (βλ. ΓΕΡΜΑΝΟΙ) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΙΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ!!!!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΣΑΝ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΑΝ  "Ο Μ@Λ@Κ@Σ ΕΛΛΗΝΑΣ" ΣΤΟ EUROZONE.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ (;) ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ...ΕΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ (ΣΩΖΕΤΑΙ) Η ΕΙΔΗΣΗ (!)


ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ" ... ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΛΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΒΑΖΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ... ΤΟΥ Κ*ΛΟΥ (ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΙΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ)
Ή ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ (ΟΛΗ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2012)ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ !
ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ "ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ", ΝΟΜΙΖΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου