Πέμπτη

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΤΟΠΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)

Μαραθόλακκα, σκουπιδότοπος με δέματα !

Παλαιό το θέμα αλλά λόγω υγείας έρχεται σε πρώτο πλάνο. Αναδημοσιεύω παλαιότερο (18/4/2013)δημοσίευμα της εφημερίδας "ΘΑΡΡΟΣ" μα επίκαιρο παρά ποτέ, διαβάστε:

-------------------------------------------
Αυτή τη φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, δε «μάσησε» τα λόγια του όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με επιτολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων.
Η εμπλοκή τόσων πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις». Σχολίασε, δε, ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, αλλά και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι ανεξέλεγκτες χωματερές, μεταξύ των οποίων κι εκείνες που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003.
Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την κατάσταση που υπάρχει στη Μαραθόλακκα. Ο δε δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το Πάσχα η Μαραθόλακκα θα έχει απαλλαχθεί από τα δεμάτια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να δρομολογηθεί και το έργο της αποκατάστασης του χώρου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Λίγες ημέρες, ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου, οι εργασίες για τη διάλυση των σκουπιδοδεματίων και την ανάκτηση και επεξεργασία του περιεχομένου τους σταμάτησαν!
Το χώρο της Μαραθόλακκας οφείλει να καθαρίσει η εταιρεία του Θεόδωρου Ρέντζου, στην οποία η Δημοτική Αρχή είχε αναθέσει την επεξεργασία των σκουπιδιών. Η εταιρεία, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή τη συμβατική της υποχρέωση. Αν, όμως, απομακρύνει ή επεξεργαστεί τα σκουπιδοδέματια, τότε θα εισπράξει από το Δήμο περίπου 600.000 ευρώ για εργασίες που έχει κάνει.
Η εταιρεία, λοιπόν, του Θεόδωρου Ρέντζου βρήκε συνεργάτη που ήταν σε θέση να βοηθήσει ώστε να καθαριστεί η Μαραθόλακκα, ωστόσο μετά από λίγο καιρό η συνεργασία χάλασε! Τώρα, η εταιρεία ενημέρωσε το Δήμο Καλαμάτας ότι βρήκε άλλον συνεργάτη και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι τα δεμάτια θα φύγουν.
Ο Δήμος θα περιμένει να δει αν θα τηρηθούν αυτή τη φορά οι διαβεβαιώσεις, διαφορετικά υπάρχει η σκέψη να απομακρύνει ο ίδιος τα δεμάτια, προφανώς με τον σκουπιδοεργολάβο, ενώ το κόστος θα καλυφθεί από τα 600.000 ευρώ που προορίζονταν για την εταιρεία του Θεόδωρου Ρέντζου, εφόσον ανταποκρινόταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
===========================================
Τα οποία πληρώνουμε αδρά σε πρόστιμα υπολογίζεται επιβολή 13.000.000 ευρώ ετησίως για περιφέρεια Πελοποννήσου εκτός του κινδύνου υγειονομικής παρεκτροπής των κατοίκων των γειτνιαζόντων δήμων και κατοίκων !! Ενδιεφέρει όλους τους Μεσσήνιους, Λάκωνες, Αρκάδες κλπ Πελοποννησίους. 
==========================================
Του Αντώνη Πετρόγιαννη (Πηγή: εφημερίδα "Θάρρος" από 18/04/2013, https://www.tharrosnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου