Σάββατο

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ - ΚΙΤΡΙΕΣ


 
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Μεσσηνιακού κόλπου από την Καλαμάτα έως και τις Κιτριές, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Θάρρος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Π. Γιαννακέας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακέας, μπορεί να έχουν σταματήσει τα έργα από θαλάσσης, όπως προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά έχει υποβληθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προκειμένου να επιτραπούν εργασίες από τη στεριά, στην περιοχή Αβίας – Παλιόχωρα. Ήδη υπάρχει, όπως είπε, συναίνεση ιδιοκτητών των οποίων κόπηκαν ελιές και αποζημιώθηκαν, ενώ θα αποζημιωθούν και όσες άλλες ζημιές προκληθούν προκειμένου να γίνει η μεταφορά υλικών του «πυρήνα», ο οποίος θα είναι η βάση για να κατασκευαστεί στην περιοχή πρόβολος 80 συνολικά μέτρων από την ακτή προς τη θάλασσα, με τα τελευταία 20 μέτρα να είναι σε κάμψη. Τα έργα αυτά θα εκτελεστούν σε μεγάλο βάθος και είναι χαρακτηριστικό πως θα απαιτηθούν 40.000 κυβικά βράχου, που θα μεταφερθεί από τη θάλασσα και θα προέρχεται από το Βενέτικο.
Στην ίδια περιοχή προβλέπεται να κατασκευαστεί και ένα μικρό νησί, ίδιο με αυτό που έχει κατασκευαστεί στη Μικρή Μαντίνεια.
Ο κ. Γιαννακέας επισήμανε πως, αν επιτραπούν εργασίες τον Ιούλιο για τον πυρήνα και τον Αύγουστο για την επικάλυψη με βράχους, το έργο θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο. Θα απομείνουν 4 μόλοι στην περιοχή του Αρχοντικού, που είναι όμως εύκολοι στην κατασκευή τους, καθώς τα βάθη δεν είναι μεγάλα.


Θωράκιση των ιδιοκτησιών
Από την πλευρά της, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, σημείωσε πως με το εκτελούμενο έργο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διάβρωσης των ακτών από την Καλαμάτα έως και τις Κιτριές και θα θωρακιστούν οι παραθαλάσσιες περιουσίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, στην περιοχή της Παλιόχωρας, η θάλασσα «πήρε» δωμάτιο ενός σπιτιού, η ιδιοκτήτρια του οποίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες αποζημίωσης. Μιλώντας στο «Θ», σχολίασε πως το έργο που υλοποιείται καταστρέφει αισθητικά την ακτογραμμή.


Υπομονή συνιστά ο εργολάβος
Τα έργα γίνονται για καλό, επισήμανε ο εργολάβος των αντιδιαβρωτικών έργων κάτω από το Ναό Αγίου Γεωργίου.
Όπως ανέφερε, όταν τελειώσουν θα υπάρχει μια νέα παραλία 10 μέτρων, ενώ θα σωθούν πολλά σπίτια που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν από τα κύματα που τα χτυπούν, ειδικά το χειμώνα, και έχουν δημιουργήσει σε αυτά πολλά προβλήματα στα θεμέλια.
Το μόνο που ζητά από τον κόσμο είναι υπομονή και υποσχέθηκε ένα έργο που μόνο καλό θα κάνει στην περιοχή, όπως ήδη έχει κάνει στα πιο πολλά παραθαλάσσια σπίτια και καταστήματα, που πλέον έχουν μια μεγάλη παραλία που πριν δεν υπήρχε.
Τέλος, επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που τρεις ιδιοκτήτες οικοπέδων επέτρεψαν σε αυτόν να περάσουν τα μηχανήματά του για να φτάσουν στην ακτή, με υποχρέωσή του να επαναφέρει τα οικόπεδα στην αρχική τους κατάσταση. 

ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου