Κυριακή

ΚΕΡΑΙΑ "ΤΡΟΜΟΣ" ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Στο πόδι» ο Αντικάλαμος λόγω κεραίας κινητής τηλεφωνίας Ύστερα από αρκετούς μήνες σιωπής η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας απάντησε στο τελευταίο σχόλιο της εφημερίδας για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που «φιλοξενούνταν» στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Όπως σημειώνει ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, η κεραία έχει απομακρυνθεί από το νοσοκομείο. Πράγματι, έτσι είναι. Μεταφέρθηκε έξω από τους χώρους του, μερικά μέτρα πιο κάτω, σε μια κατοικία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χαρακτηριστικά ο διοικητής στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κεραία της κινητής τηλεφωνίας είχε ήδη απομακρυνθεί από τους χώρους του νοσοκομείου (σ.σ. όταν δημοσιεύτηκε το τελευταίο σχόλιο). Η τοποθέτησή της έγινε μετά την ανάγκη που προέκυψε για ενίσχυση του σήματος COSMOTE στην περιοχή του νοσοκομείου λόγω τεχνικού προβλήματος και μετά από συνεχόμενες οχλήσεις τόσου του προσωπικού όσο και νοσηλευομένων για την εξυπηρέτησή τους. Η τοποθέτησή της έγινε εκτάκτως, για προσωρινούς και μόνο λόγους (για αυτό το λόγο και τοποθετήθηκε φορτηγάκι της εταιρείας και όχι μόνιμη κατασκευή). Επιπλέον, επιδόθηκε σχετική άδεια από την εταιρεία COSMOTE, η οποία βρίσκεται στη διάθεσή σας. Σας επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι η ύπαρξή της ήταν για προσωρινούς και μόνο λόγους». Με αναφορά τους, όμως, τον Απρίλιο, στον αρμόδιο εισαγγελέα Καλαμάτας, στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο δήμαρχο Καλαμάτας, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας και στο Συνήγορο του Πολίτη, δεκάδες κάτοικοι του οικισμού του Αντικαλάμου σημειώνουν ότι, σύμφωνα με το Νόμο του 2006, «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτηριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων». Ο κλωβός που βρισκόταν στο νοσοκομείο και ήταν προσβάσιμος ακόμα και σε μικρά παιδιά, δεν είχε αναρτημένα κάποια στοιχεία ή την πινακίδα της άδειας που πρέπει να υπάρχει. Γι’ αυτό το θέμα ο κ. Μπέζος δεν αναφέρει κάτι. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι έχουν τοποθετηθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα διώροφης οικοδομής που βρίσκεται απέναντι από την πύλη των επειγόντων του νοσοκομείου. Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται, το ύψος του μισθώματος αποδεικνύει ότι το κτήριο χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.


Παράλληλα, ισχυρίζονται: «Το ζήτημα είναι κύρια και άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία μας, εκτός από την παραβίαση της νομιμότητας σε επικοινωνιακά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, εργασιακά και άλλα πολλά ζητήματα. Υπάρχουν, άλλωστε, δεκάδες επιστημονικές εισηγήσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από ηλεκτρομαγνητικά και μαγνητικά πεδία. Σε μια περιοχή όπου κυκλοφορούν οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε μια περιοχή όπου μεγαλώνουν μικρά παιδιά, δε γίνεται ο καθένας να εγκαθιστά κεραίες και μηχανήματα χωρίς άδεια και έλεγχο από πουθενά. Επίσης, δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζουμε τι μηχανήματα και τι υποδομές υπάρχουν, αφού δε δίνονται στοιχεία και αφού έχει εγκατασταθεί πλήθος κλιματιστικών, που δείχνουν ότι υπάρχουν υποδομές σημαντικές». Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης του κτίσματος δηλώνει ότι η κεραία που έχει τοποθετηθεί είναι χαμηλής όχλησης και, ως εκ τούτου, δε χρειάζεται ειδική αδειοδότηση. Πάντως, σε έλεγχο που έγινε από την ΕΕΤΤ στις 14 Απριλίου 2015, σημειώνονται ότι από την αυτοψία διαπιστώθηκε η εγκατάσταση μεταλλικού ιστού με τρεις κεραίες τύπου "μικροκυψέλης" και μία παραλληλεπίπεδη κατασκευή. "Την ημέρα και ώρα της αυτοψίας, από το συγκεκριμένο σημείο μετρήθηκαν εκπομπές σε συχνότητες στις ζώνες του φάσματος των 900, 1800 και 2000 ΜΗz. Δεδομένου ότι η προαναφερθείσα δήλωση, Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΧΟ), δεν καλύπτει την εκπομπή σε συχνότητες στη ζώνη του φάσματος των 900ΜΗz της εταιρείας και την εγκατάσταση τρίτης κεραίας τύπου “μικροκυψέλης” επί του ιστού, η Υπηρεσία μας θα προβεί στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες», συμπληρώνονται στην αναφορά. Τέλος, παρά την ενημέρωση του Δήμου Καλαμάτας και της Πολεοδομίας για το θέμα, δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην αναφορά των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου