Δευτέρα

Γόρδιος δεσμός και δημοψήφισμα

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας λύνει το "Γόρδιο δεσμό"
Έφτασε λοιπόν η ώρα να θυμηθούμε την ιστορία μας; Συμβολικά και παραδειγματικά μαθαίνουμε από ιστορικά θέματα που ίσως έχουμε ξεχάσει. Αλλά ας δούμε την ιστορία ή μάλλον τον μύθο που λίγο πολύ το έχουμε ακούσει όλοι μας και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, επ' ευκαιρία του διλήμματος "Τσίπρα" για το δημοψήφισμα.
Η ιστορική εκδοχή
Ο Αλέξανδρος έφθασε στο Γόρδιο κατά τον μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 333 π.Χ. και παρέμεινε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, για να αναπαύσει τη μοίρα του στρατού που κόπιασε ιδιαίτερα μαζί του, στην Πισιδία. Εκεί, στο ανάκτορο των παλαιών βασιλέων της Φρυγίας, βρισκόταν το άρμα του Γόρδιου ως ανάθημα στον Δία. Ο ζυγός του άρματος ήταν δεμένος με φλοιό κρανιάς και ο δεσμός ήταν τόσο περίπλοκος, ώστε δεν διακρινόταν πουθενά η αρχή του. Σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση, όποιος έλυε τον Γόρδιο δεσμό, θα κυριαρχούσε στην Ασία. Ο Αλέξανδρος μετέβη στο ανάκτορο, εξέτασε τον δεσμό και τον έλυσε εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο τον έλυσε παραμένει μυστήριο. Η πιο διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει ότι έκοψε τον δεσμό με το σπαθί του. Παρά την δημοσιότητά της όμως, αυτή η άποψη θεωρείται η λιγότερο πιθανή. Ο Αριστόβουλος, που ήταν πιθανώς αυτόπτης μάρτυς, αναφέρει ότι τον έλυσε αφαιρώντας τον πύρο από το τιμόνι του άρματος, όπου συγκρατείτο ο δεσμός του ζυγού. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκρέιβς, ο δεσμός ήταν πιθανώς θρησκευτικό σύμβολο στη φύλαξη Γορδιανών ιερέων και ιερειών και συμβόλιζε το άφατο όνομα του Διονύσου. Περνούσε από γενιά σε γενιά ιερέων και αποκαλυπτόταν μόνο στους βασιλείς της Φρυγίας
Η ερμηνεία
Εξετάζοντας το συμβάν στη μυθολογική του διάσταση θα πρέπει να δεχθούμε ότι αντίθετα με το παραμύθι, ο μύθος εμπεριέχει πολύ λίγα αυθαίρετα στοιχεία. Τούτος ο μύθος του δεσμού ως σύνολο είναι σχεδιασμένος έτσι, ώστε να αποδίδει νομιμότητα ή μη σε οποιαδήποτε αλλαγή της εξουσίας, σε τούτο το βασίλειο της κεντρικής Ανατολίας, το στοιχείο της άμαξας δε συνδέει τον Γορδία και τον Μίδα με ένα αρχαίο ταξίδι, ένα μύθο καταγωγής δηλαδή από τη Μακεδονία, τον οποίο ο Αλέξανδρος πιθανώς γνώριζε. Σε αντίθεση με άλλους ελληνικούς μύθους που νομιμοποιούν μια δυναστεία επί δικαίω της κατάκτησης, ο νομιμοποιός χρησμός σε αυτόν τον μύθο υπονοεί ότι η προηγούμενη δυναστεία ήταν φυλή βασιλέων-ιερέων, συνδεδεμένη με τη θεότητα του χρησμού. Τούτη τη θεότητα σαφώς ήθελε αρωγό του και νομιμοποιητική αρχή ο Αλέξανδρος για την εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυριαρχίας επί της Ασίας, καθώς ο Διόνυσος-Σαβάζιος, ο ιππέας νομάδας θεός που κραδαίνει τη ράβδο της δύναμής του, είναι πιθανώς το αντιπροσωπευτικότερο αρχέτυπο της μεταγενέστερης πορείας του Αλέξανδρου.
Το δημοψήφισμα του Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ).
Δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η "κυβέρνησή του" για μία διαπραγμάτευση που κράτησε πέντε μήνες και ...βάλε. Μέχρι που κουράστηκε ο ελληνικός λαός (εκτός και αν έγινε σκόπιμα!!) με αποτέλεσμα μηδέν (αρνητικό) στις διαπραγματεύσεις (;) με αλληλοκατηγορίες αμφοτέρωθεν. Οι πολίτες της Ευρώπης δεν αντέχουν πλέον ψυχροπολεμική τακτική και ιδίως οι Έλληνες που είναι "ντόμπροι" (αθώοι - αγνοί - απονήρευτοι σαν λαός και φυσικά πολίτες) που το ψυχρό πόλεμο τον έχουν δει σε κατασκοπευτικές ταινίες του κινηματογράφου (τύπου Τζέημς ...Μποντ και βάλε) έτσι είδαν το δημοψήφισμα που πρόβαλλε η κυβέρνηση Τσίπρα σαν τεράστιο δίλημμα που φαντάζει χειρότερο και από εμπόλεμη κατάσταση (η επιστράτευση του 1940 ίσως ήταν παιχνιδάκι) αλλά αυτή είναι η "σύγχρονη πολιτική πράξη και σκηνικό". Θυμίζει λίγο έργο του Τζωρτζ Όργουελ αλλά πιο φιλοσοφημένο με καλύτερη ανάλυση των πράξεων ηθοποιίας. Υπάρχει πλέον αρκετή γνώση του ψυχροπολεμικού πολιτικού κλίματος.
Είπαμε πριν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες και κατ' επέκταση οι Ευρωπαίοι πολίτες προτιμούν τα εύκολα (πράγμα που γνωρίζουν οι πολιτικοί για να μη πω το επεδίωξαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά άλλη ιστορία αυτή...)
Στη ιστορία μας όμως δεν θέλω να πιστεύω κάτι παρόμοιο αλλά εδώ υπάρχουν ψέματα !! Ποιος είπε τα μεγαλύτερα οι Θεσμοί ή η ελληνική κυβέρνηση ; Ίσως να μη μάθουμε ΠΟΤΕ.
Γι' αυτό θυμήθηκα το "γόρδιο δεσμό" και σαν εμένα σας διαβεβαιώ, σκέφτονται πολλοί συνέλληνες ψηφοφόροι.
Κόμπος (δεσμός) που δεν λύνεται ΚΟΒΕΤΑΙ
Μαθημένοι οι Έλληνες να πληρώνουν τα σπασμένα από "λάθος πολιτικών" πολλοί πιστεύουν ότι οι Έλληνες ...ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ !!!Αλλά όχι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι σοβαρά.
Υπάρχει ομοψυχία στους Έλληνες.
Πράγμα που μάλλον δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι (Σουλτς, Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και λοιποί που και αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις ξεκίνησαν αγώνα υπερ του ΝΑΙ) συνεπικουρούμενοι από τους Αμερικανούς "άσπονδους"...φίλους μας).
ΘΕΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (που 'σαι Φρόυντ !!)
Το αποτέλεσμα θα είναι ΟΧΙ (ότι και αν στοιχίσει αυτό στον Ελληνικό λαό, βλέπε ΕΘΝΟΣ) κάτι που μάλλον δεν κατάλαβαν οι Θεσμοί (ευρωπαίοι και λοιποί τροϊκανοί "αιμορουφίχτες" ψυχών)
Η ΕΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ !!!
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940, ΤΟ 1821 κ.λπ.
ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΣΜΟΣ (ΣΧΕΣΗ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ... ΚΟΒΕΤΑΙ!!!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ !!
ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΣΗΚΩΜΕΝΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΔΑΚΤΥΛΟ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ) 'Η ΑΛΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕΣΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΗΜΑΙΑ...)
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ...PIGS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου