Τρίτη

ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΝΔΟΚΑΝΑΔΙΚΑ



Οι Καναδοί της Fairfax ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν. Αυτό αποδεικνύει το deal που αφορά στην εξαγορά 14 καταστημάτων της Praktiker Hellas που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του γερμανικού ομίλου στο εξωτερικό.
Μπορεί δηλαδή, η ανοικοδόμηση να βρίσκεται στο ναδίρ στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική θυγατρική του ομίλου Praktiker έχει τις καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες διεθνώς!

Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία αποτέλεσε στόχο εξαγοράς για τη Fairfax Financial Holding, με το τίμημα που πλήρωσε να παραμένει, για την ώρα, επτασφράγιστο μυστικό. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι κινείται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η Praktiker Hellas κάνει κάθε χρόνο τζίρο 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα στα οποία απασχολούνται 1.100 άτομα. "Η γκάμα προϊόντων της Praktiker στην Ελλάδα είναι σημαντικά ευρύτερη από εκείνη της Γερμανίας" σημείωσε ο Christopher Seagon, διαχειριστής της ΒΜ Praktiker International GmbH. Σε κάθε περίπτωση, το deal μόνο ανακούφιση δημιουργεί στους εργαζομένους της Praktiker, καθώς η μητρική στη Γερμανία φαινόταν ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.



Ο ταλαντούχος Prem Watsa

Πάντως, από την αγοραπωλησία αυτή δεν έλειψε και το μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Holdings δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά».

Ο ινδικής καταγωγής Watsa για τον οποίο όσοι τον ξέρουν κάνουν λόγο για ένα χαμηλών τόνων Καναδό, είναι από τους πρώτους που επένδυσαν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, ελέγχει το 41,50% της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Eurobank Properties που αγόρασε πριν από μερικούς μήνες τα 14 κρατικά κτήρια από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, ο Καναδός έχει αγοράσει 4,97 εκατ. μετοχές του ομίλου Μυτιληναίος, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναζητά τις επόμενες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Η ιστορία θέλει τον Prem Watsa να έχει εγκαταλείψει την Ινδία για ένα καλύτερο μέλλον στον Καναδά, έχοντας μόλις 8 δολάρια στην τσέπη. Εκεί ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά από πόρτα σε πόρτα και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να χρηματοδοτήσει το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Σήμερα διαθέτει προσωπική περιουσία αξίας της τάξης των 2 δισ. δολαρίων, μέγεθος που φαίνεται ότι έχει δικαιώσει την αλήθεια της αγαπημένης φράσης του "Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ως τον ουρανό και οι αγορές δεν πέφτουν ως το πάτωμα".

Όσον αφορά στη Fairfax Financial Holdings διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 32 δισ. ευρώ και τοποθετείται μακροχρόνια σε εταιρείες που παρουσιάζουν προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου